Det ohederliga samtalet

Det offentliga samtalet präglas av låtsasargument som halmgubbar, råa överdrifter och rena lögner. I SVTs Aktuellt 28 september syntes fina exempel på ohederliga samtal.

svtDet offentliga samtalet har blivit ett kaos. Bruset är öronbedövande med inspel från ett närmast oöverskådligt antal kanaler: från sociala över personliga till alternativa och traditionella medier. Kampen om dagordningen – att få plats i bruset – gör rösterna högre och mer desperata.

Sen finns det såklart även de uppenbart kaossökande rösterna, som när MSB, Must och Säpo rapporterar om stora grannlandet i öster och dess programmatiska desinformations- och destabiliseringskampanjer – med stöd av icke-obetydliga krafter inom de institutioner som borde jobba hårdast och mest transparent för civilsamhällets grund i pålitlig information och gemensam tillit. Men även i mindre statshotande former ser vi kamikazekommunikatörer, exempelvis i form av riksdagsledamöter som på Twitter söker konflikter och levererar utvalda offer för hatsvansarnas påhopp.

Kvar är ett samtal utan hederlighet. Där det enskilt största problemet är ständigt återkommande låtsasargument – antingen i form av halmgubbar eller råa överdrifter och rena lögner. Man argumenterar mot ståndpunkter som aldrig har formulerats, man utelämnar centrala underliggande premisser, ljuger om auktoritetsargument och hamnar i vilda påståenden som ingen hinner plocka sönder innan nästa fanatiska påstående kommer skjutande.

En helt absurd teater utspelade sig i Aktuellt den 28 september 2016. Där påstod först SDs Mattias Karlsson att riksdagens andra partier hade ”släppt in tiotusentals potentiella sexförbrytare och terrorister” i landet, utan att varken moderatorn eller debattmotståndaren reagerade på den uppenbart extrema generaliseringen och överdriften som till och med skulle fått Donald Trump att skämmas. Därefter följde en klassisk halmgubbedebatt, där studievärden (Nike Nylander) och Janne Josefsson gjorde gemensam sak mot SVTs programdirektör Jan Helin. Med hänvisning till ett internt personalmöte, som självklart ingen tittare hade möjlighet att vidimera, ställdes Jan Helin till ansvar för synpunkter han själv ihärdigt avfärdade.

Hur kan denna typ av ordväxlingar bli till meningsfulla debatter som berikar ett offentligt samtal? Hitte på-fakta och hitte på-motargument?
Självklart finns det fickor i det offentliga samtalet där det går att föra resonemang: väga för och emot, utveckla tankar och idéer i längre argumentrader och där samtalsparter försöker sparra varandra för att belysa ett ämne grundligt. När det däremot spricker så fullkomligt för journalistikens flaggskepp Aktuellt finns det kanske anledning att vara orolig. ❧

Annons
Stilistiken
Stilistiken

Stilistiken är ett verktyg som gör det möjligt att förstå den språkliga verklighet vi lever i och den är ett medel för oss att bemästra den. Om vi känner till de stilistiska teknikerna att påverka kan vi å ena sidan avslöja manipulationer som vi ­utsätts Läs mer...

Alfabetisk översikt av troper och figurer
Alfabetisk översikt av troper och figurer

Kapitel från boken: Peter Cassirer: Stilistiken. Kapitel 7: ALFABETISK ÖVERSIKT AV TROPER OCH FIGURER Här följer en alfabetisk översikt av troper och figurer. Först anges termen och den svenska innebörden jämte en förklaring. Därefter presenteras exempel och sist anges dels vilken retorisk ändrings­kategori figuren tillhör, dels vilken av de tre huvuduppgifterna stilfiguren antas fylla. Retoriken Läs mer...

previous arrow
next arrow

rmblogg


Författare: Peter Ström-Søeberg, RetorikMagasinet.

Author profile

Förlagschef, ägare Retorikförlaget
Redaktör för RetorikMagasinet
https://orcid.org/0000-0003-2683-6642

Lämna ett svar