Den känsliga politikern

Ledare RetorikMagasinet 54/55.

Den känsliga politikern

Det dyker fortfarande upp detaljer om vem som sa vad under de omskakande dygnen runt budgetbeslutet i november – som resulterade i att Stefan Löfven utlyste extraval (eller, förlåt “extra val” – språkpoliserna ska ha sitt), vilket så småningom slutade med den konstitutionellt mycket intressanta Decemberöverenskommelsen.
På kvällen för härdsmältan 4 november twittrade Maria Wetterstrand “Vi var superprovocerade av alliansen efter valet 2010 men tog vårt ansvar och gjorde upp om migrationspolitiken. Det går om man vill.”

Och någonstans där ligger det en intressant tanke: Att skilja på sak och bråk. För är egentligen inte politik precis att provocera och understryka olikheter – i debatter och inte minst valkampanjer – samtidigt som man bevarar lugnet och ser till att ro i land kompromisser i förhandlingar?

Då blir offentliga debatter ett skådespel för ett galleri av väljare, experter och analytiker. Ungefär som vi förväntar oss. Och praktisk politik är då det som görs utanför bild, när mikrofonerna är avstängda. Ungefär som vi bör kunna kräva.

Men nu har vi alltså sett en grupp politiska ledare som minsann kommer ihåg vad motparten sa och gjorde för ett tag sedan – och som därför inte tänker kompromissa: Ni bröt praxis för ett år sedan, så nu tänker även vi göra det. Ni sa att vi var dumma, så nu pratar vi inte med er. Ni beskrev verkligheten på ett annat sätt än vi, så nu kan vi inte alls prata med varandra mer.

Annons

Ursäkta liknelsen, men det påminner lite grann om en pausintervju under en hockey­match för en del år sedan. Danmark (sic!) spelade mot Storbritannien (dubbel-sic!) och i pausen berättade en av de röd-vita spelarna upprört om hur motståndarna pratade fult på isen och att det därför var svårt att göra mål.
Utan att sympatisera för mycket med hockeyns macho-trash talk, så var det ändå lite sött: Stora starka hockeyspelare som går ner sig totalt för att de får höra fula ord…

Man kan nog kräva att både professionella hockeyspelare och politiker kan skilja på psykningar, teknik och mål. Är matchen och resultatet viktigt nog, så får man helt enkelt tåla lite skitsnack och fula tricks på vägen.

Alternativet är att inte själv ge sig in i matchen. Fin- och överkänsliga politiker är nog inte lösningen på Sveriges aktuella politiska problem.

PSS


Author profile

Förlagschef, ägare Retorikförlaget
Redaktör för RetorikMagasinet
https://orcid.org/0000-0003-2683-6642

Skriv et svar