Inkonsekvent kollaps

Ledare RetorikMagasinet 57.

Inkonsekvent kollaps

Flyktingströmmar från krig och förstörelse = systemkollaps. Skattesmitare, penningtvättare och rika människors girighet för mångmiljardbelopp? Not so much kollaps. Kvinnor som kränks och utsätts för sexuella övergrepp på torg och festivaler = skriande behov för utbildningsinsatser och hårdare straff. Syste­matisk strukturell könsdiskriminering i styrelserum och på vanliga arbetsplatser? Not so much behov.

Det är svårt att inte jämföra – jämföra problem och jämföra människors reaktioner på jämförbara problem. Det har såklart redan blivit en topos, att de som tycker att flyktingar utgör en systemkollaps – för att kostnaderna för mottagningen kommer att drabba skolan, vården, äldreboenden och så vidare – inte har synpunkter på till exempel #panama­papers fast summorna som undanhållas samhället är så mycket större. Och att de som mest ihärdigt kräver åtgärder efter övergreppen i Köln och andra platser/festivaler plötsligt blir väldigt tysta när det pratas vardaglig sexism.

Poängen blir såklart att dessa människor inte huvudsakligen bryr sig om vare sig skolans eller kvinnors rättigheter. Att de har en helt annan agenda och enbart pratar skolors och kvinnors rättigheter för att det – nu, äntligen! – passar den dolda ­agendan.

Problemet är att ju mer man opponerar sig mot denna dolda agenda, desto mer bekräftar man den – enbart i kraft av att man flyttar debatten från skola/sexism till just den dolda agendan. Som då blir väldigt synlig.

Annons

Det går inte avvisa grundproblemet – som övergreppen på öppen gata i Köln – bara för att vissa grupper använder övergreppen i en helt annan debatt. Även då bekräftas just den dolda agendan. Man kan inte lämna sin övertygelse bara för att knäppskallar delar den – då bevisar man bara att relationen med knäppskallarna är viktigare än alla andra principer.

Problemet med andras inkonsekvens är att du själv måste vara oerhört konsekvent – om du inte vill riskera att bekräfta motpartens inkonsekvens.

PSS


Author profile

Förlagschef, ägare Retorikförlaget
Redaktör för RetorikMagasinet
https://orcid.org/0000-0003-2683-6642

Skriv et svar