Lögnens tyngd

Ledare RetorikMagasinet 53.

 

Jimmie Åkessons personliga minnen från barn- och ungdomsåren i Sölvesborg – som han mindes dem i TV-programmet ”Nyfiken på partiledaren” – har visat sig vara … väldigt personliga. När Åkesson minns flykten från invandrarhorder minns andra flykten från … Åkesson. När Åkesson minns partiet Sverigedemokraterna som något ovisst och oklart har andra mycket klara bilder (!) av ett radikalt och tydligt parti.

Och som alltid delar sig vattnet. Tycker man mindre bra om Åkesson och det hans parti står för, då framstår hans minnesbilder som patetiska efterhandskonstruktioner. Tycker man om Åkesson och hans parti, då framstår berättelsen med större klarhet; dels blir det tydligt vad som formade Åkesson, dels blir det återigen tydligt att man kämpar mot en stor och mäktig fiende.

I antiken var logos ett nästintill heligt begrepp. Logos var – förutom själva ordet och ­tankens innehåll – även ett uttryck för samtalets logik; i ett samtal följer replik på replik och man måste acceptera att samtalspartnern rör sig åt ett håll eller till och med presenterar giltiga argument eller fakta. Bryter man mot logiken försvinner all grund för ett samtal – vi kan inte längre nå varandra, inte förstå varandras verklighet.

Det är det som händer när Sverigedemokrater tar all kritik som en bekräftelse på partiets nödvändighet; Åkessons lögner blir ”personliga upplevelser” som blir en bekräftelse på partiets martyrium som är en bekräftelse på partiets ideologiska berättelse, det finns en sanning som inte får komma fram. Principiellt är allt som skrivs i det så kallade PK-media lögn och förtal och bittra försök att svärta ner partiet.

Som nyreligiösas fanatiskt blinda tro på varenda stavelse som kommer från källan – det finns inget som kan rucka på tilliten, inget som gör annat än att bekräfta den ­sanning som redan finns. Ju mer man argumenterar och bevisar motsatsen, desto mer säker blir proselyten på sin sak. Och hamnar mer och mer i sin egen begränsade värld. Som fanatiker i alla tider – och av alla övertygelser.

Annons

Ta debatten, sägs det. Men hur debatterar man med en part som förnekar logos mest fundamentala grund?

PSS


rm53Läs mer om RetorikMagasinet 53.


Author profile

Förlagschef, ägare Retorikförlaget
Redaktör för RetorikMagasinet
https://orcid.org/0000-0003-2683-6642

Skriv et svar