Start » Dansk retorik » Intro til danske numre » Maffia-retorik

Maffia-retorik

av Peter Ström-Søeberg
pen

Ledare i RetorikMagasinet 17.

Maffia-retorik

”Are you with’a me – or are you against’a me?”

Marlon Brandos nasala röst som Corleonefigur i Godfather gör sig påmind när referaten från månadslånga diplomatiska ansträngningar i FN om Iraks påstådda massförstörelsevapen börjat klinga ut.

George W. Bush jr., presidenten som blev vald trots att motkandidaten fick fler röster, har givit prov på en hel rad retoriska manövrar som – ursäkta litoten – kan kallas intressanta: från de argumentatoriska (klockrena själv­motsägelser: eftersom Irak bryter mot FN, kan vi tillåta oss att bryta mot FN; primitiva cirkelargument: Saddam är en skurk för att han är elak; övertalningsdefinitioner: demokrati är inte en fråga om avsikt men om vilja) till de mer övergripande strategiska (att konstruera en verklighet: USA är den kristna världens ledare, USA leder en bred allians, det finns nära samband mellan al-Qaida och Irak, all terrorism och ondska har sin grund i Irak).

Den enögda retoriken, den enda vägens retorik, påminner – förutom om ren maffiaretorik – om en annan retorik, som gör “Gulfkriget II” till grotesk poesi: det är diktaturens retorik, det är fascismens retorik, det är en retorikens contradicto in adjecto och samtidigt absurda öde: där retoriken (i betydelsen: att med språk söka den kloka lösningen) slutar, vaknar intresset för retoriken (i betydelsen: maktens språk, våldets legitimering, propagandans vulgära pompösitet). Vi kommer (igen) att få se och höra retoriker förklara och lägga ut konfliktens språk.

Människan är ett politisk djur, sa Aristoteles. Men att vara politisk, betyder att acceptera att verkligheten är en fråga om synsätt, en förhandlings­fråga, eller om man vill: en fråga om retorik. När det bara finns en enda verklighet, finns det ingen ­politik. Då är människan bara ett djur.

PSS

 


Läs mer om RetorikMagasinet 17.


Peter Ström-Søeberg
Latest posts by Peter Ström-Søeberg (see all)

You may also like

Kommentera

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Læs mere