RetorikMagasinet 13

30,00 kr

#13 – 2002. Minitema: Krigets retorik

Rabatt? Är du medlem i Retorikforlagets venner så får du 25% rabatt.
Logga in om du redan är god.

Varenummer (SKU): 25013 Kategori:

Beskrivelse

Innehåll i detta nummer:

Carsten Bagge Laustsen » Kosovomyten

slobodanMilosevic använde en mytisk plats för att legitimera sin framfart på Balkan. Det visar denna analys av hans berömda tal på Trastslätten i Kosovo, 28 juni 1989. Läs även utdrag ur talet: Det kosovska hjältemodet


Jonas Gabrielsen » Ett krig på ord

JumboSpråket skapar. Angriper USA Afghanistan därför att det är krig? Eller är det snarare så att USA retoriskt skapar en krigssituation för att legitimera angreppet?


Charlotte Wagnsson » Att legitimera våld

Att språket är ett vapen är allmänt känt. Men kan man genom retorik bilda en så stark opinion att man legitimerar ett krig?
Före, under och efter kriget i Tjetjenien använde den ryska ledningen olika retoriska grepp för att få med sig media och folkopinionen. Förutom hårda ”fakta”, spelade man på känslomässiga faktorer som det ryska folkets förlorade identitet.


Ida Hanson » Etiken i retoriken

Sambandet retorik – etik är centralt för retoriken som vetenskap, för hur ska annars en kunskap som kan användas till manipulation och verbal förförelse kunna argumentera för sitt existensberättigande?

Annons

RetorikMagasinet kommer i de följande numren att titta närmare på etiken i retoriken, men börjar med en blick på etikens roll och placering i retorikundervisningen i Sverige..


Peter Ström-Søeberg» Retoriska mirakel i Älvdalen

rm13 Alvdal1Älvdalen i norra dalarna, 4 mil norr om Mora, har ett unikt retorikprojekt pågått sedan 1999. RetorikMagasinet har pratat med projektledaren Karin Beronius om Älvdalens retorikpiloter.


Talarstolen: Gudrun Schyman

“Talibantalet” öppnar Vänsterpartiets kongress, januari 2002.

Om detta nummer:

  • Antal sidor: 32
  • ISSN: 1403-9052

Yderligere information

Vægt0.175 kg