RetorikMagasinet 14

kr50,00

Ordinarie nummer 14 – 2002

På lager

Rabat? Har du Digital adgang Plus – Et halvt år or Digital adgang Plus – Et år så får du 25% rabat.
Log ind hvis du allerede abonnerer.

Varenummer (SKU): 25014 Kategori:

Beskrivelse

Innehåll i detta nummer:

Ledare: Nationens heder


Peter Cassirer » Kan man debattera med extremister?


Retorik & etik. Om retoriken utnyttjas för oetiska och tveksamma ändamål, vem bär då ansvaret? Den som lärde ut retoriken, retoriken i sig – eller enbart den som använder den? Peter Cassirer har tittat på retorikens roll i några debatter med företrädare för extrema politiska åsikter.


Peter Ström-Søeberg » Propaganda och retorik

Retorik & etik. Skillnaden mellan ‘propaganda’ och ‘retorik’ är främst en fråga om synen på mottagaren. En klassiskt etisk skillnad mellan monolog och dialog – som bildar det främsta argumentet för retoriken som långt mer än enbart ‘talekonst’.


Elisabeth Eide » Ordkrig – ord i krig

Retorik i krig. Metaforerna om kriget mot terrorismen är både lockande och farliga. Vilken bild av “de som inte är som vi” skapar de egentligen? Elisabeth Eide tar här upp tråden från förra numrets artikel om USAs “terrorkrig”.


Nis Leerskov Mathiesen » Den dolde skribenten

Bakom orden. Talskrivaren utgör ett etiskt problem för retoriken. För hur ska vi kunna ha förtroende för en talare – när det är en annan person som har skrivit talet? Och vad med retorikens ord om sambandet mellan talare och det sagda? Lösningen ligger i arbetssättet.


Signe Isager » Logograf i Aten

Antikt yrke. Den antike talskrivaren, logografen, var en yrkesman med den nyupptäckta retoriken som verktyg. Han skrev tal för de som skulle uppträda inför domstolen som anklagare eller försvarare. Men även om han påstod sig verka i demokratins och rättsväsendets tjänst, var det inte öppenhet som präglade jobbet.


Talarstolen: Demosthenes

Mot Kallikles.


Om detta nummer:

  • Antal sidor: 32
  • ISSN: 1497-5045

Yderligere information

Vægt 0.175 kg

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Læs mere