Greiders grepp

Pär Heimdal

Greiders grepp

Den politiska poeten – eller kanske: Den poetiska debattören? Göran Greider delar här med sig av sina retoriska erfarenheter.

Det är förmiddag i Göran Greiders arbetsrum på Långholmen. Rummet är fyllt till bredden med böcker och tidningar. Ett kreativt kaos hoovrar i luften.

Mellan översvämmade askkoppar och svajande boktravar sitter Göran Greider; poet, samhällsdebattör och nybliven chefredaktör för Dalademokraten.
Hur förbereder du dig för en argumentation?

– Det beror på typ av forum. Det är helt annorlunda att tala i radio jämfört med att debattera i TV eller live i en paneldebatt. Men det viktigaste är alltid att vara ordentligt påläst.

Göran Greider får ofta rycka ut som jourhavande vänsteragitator och blir ofta inbjuden som proffstyckare i alla möjliga sammanhang. Men han avböjer debatter på områden utanför de egna domänerna: ekonomisk politik respektive litteratur. Oseriösa debatter ställer han aldrig upp på. Vi riskerar knappast att behöva se Göran Greider dyka upp som lagankare i “Fångarna på fortet”.

– I radio har man så kort tid på sig, bara någon minut för ett inlägg. Att sitta och prassla med sina papper och tänka för mycket på sitt eget inlägg stör fokuseringen på meddebattörerna och gör att man förlorar känslan för tajming. En bra debattör är en bra lyssnare.

Annons
Retorik
Retorik

”Min framställning är inte en handbok i hur man lär sig att tala väl, utan några överväganden över retorikens sanningsbegrepp.” Översatt av José Luis Ramírez. Läs mer...

Fokusering och kärlek

Göran Greider brukar inte ta med sig några stöd­anteckningar över huvud taget när han debatterar i radio.
– Lita på situationens egen logik och var uppmärksam på meddebattörernas argument, säger Göran Greider med eftertryck.

I paneldebatter med publik har man betydligt större utrymme med långa replikskiften. Då brukar Greider skriva upp stolpar.

Vilka är fallgroparna man bör undvika att hamna i?

– Ett vanligt fel bland många talare är att försöka säga allting på en gång. Ge inte för mycket. Många talare är för ivriga att berätta; satsa hellre på upprepning, fokusera på de väsentligaste punkterna.

Göran Greider betonar att det är viktigt att etablera en god kontakt med publiken vid en paneldebatt. Ett bra sätt är att sänka sin egen auktoritet med självironi. En förlösande skrattsalva hos publiken betyder mycket för att skapa en varm stämning.

Han tycker också att det är viktigt att undvika person­angrepp och hålla sig strikt till argumenten.
– En argumentation är som en inverterad kärleksakt snarare än en batalj.

Nervös? Förberedd dig!

Hur handskas du med din nervositet i en talarsituation?

Jag blir aldrig nervös. Kanske när jag var yngre men aldrig numera. Det där är mest en vanesak, säger han och tänder ännu en cigarett samtidigt som han kollar sin email. Vem har påstått att män saknar simultankapacitet?

– Jag tror hemligheten helt enkelt är att vara väl förberedd. Då har man ingen anledning att vara nervös.

Poesi och politik

Hur ser du på motsättningen mellan dina roller som poet och samhällsdebattör?

– Jag ser ingen motsättning. Poesin är ett redskap för att plöja språkliga åkrar, en nödvändighet för att inte bli cementerad av den politiska retorikens torftighet.

Göran Greider rör sig obehindrat i gränslandet mellan poesi och retorik. Dikterna är ställningstaganden. Debatt­inläggen präglas av enkla men eleganta verbala klacksparkar. Han har även läst poesi i megafon utanför husockupationer och någon gång även under panel­debatter.

Trots att han har familj, småbarn och nått en ålder där de flesta av oss redan förfallit till ett liv i idyll med radhus och Volvo är han samhällsengagerad som få. Han anger sin klasskänsla som främsta drivkraft; när jag frågar efter hans förebilder räknar han upp Paolo Passolini, Bertold Brecht, Karl Marx och Göran Sonnevi som generella förebilder. Agneta Stark, Johan Ehrenberg och Maria-Pia Boetius är personer han beundrar som debattörer.

– Borgerliga debattörer får ofta stå oemotsagda vilket kan leda till en outhärdlig självgodhet. Att de får utrymme att luta sig tillbaka och beundra sin egen förträfflighet.

Det där med att stå oemotsagd är ju nu knappast Göran Greiders problem. En debattör som utan att blinka tar begrepp som ‘planekonomi’ i sin mun får räkna med ett visst retoriskt mothugg. Göran Greider har vant sig vid en tuff verbal sparring. Kanske är det just därför han har blivit en så skicklig talare. ❧

❦ Göran Greiders taltips:
· Var ordentligt påläst
· Uppmärksamma din meddebattör och hans argument
· Försök inte säga för mycket. Fokusera och upprepa hellre det som är väsentligast
· Undvik personangrepp och koncentrera dig på argumenten
· Etablera en god publikkontakt; gärna med själv­ironi


Författare: Pär Heimdal har studerat retorik på Stockholms Universitet


RM3Läs mer om RetorikMagasinet 3.


Author profile

Lämna ett svar