Retorik i skolan

Karin Beronius och Lena Nilsson

kr249,00

Retorikundervisningen ska vara ett praktiskt ’verktyg’ för alla stadier och alla ämnen i skolan. Även om boken främst riktar sig till grundskolans åk 4-9, kan den användas också på gymnasiet som en inkörsport till ­arbetet med retorik.

I lager

Rabatt? Är du medlem i Retorikförlagets vänner så får du 25% rabatt.
Logga in om du redan är god.

Artikelnr: 4193 Kategori: Taggar: ,

Beskrivning

Retorikundervisningen ska vara ett praktiskt ’verktyg’ för alla stadier och alla ämnen i skolan. Även om boken främst riktar sig till grundskolans åk 4-9, kan den användas också på gymnasiet som en inkörsport till ­arbetet med retorik.

Den är så enkel att använda att man, även om man aldrig tidigare har arbetat med retorik, tillsammans med eleverna kan arbeta sig fram genom boken – samtidigt som man lär sig ha riktigt roligt tillsammans.

I 12 steg går vi igenom ­retorikens grundbegrepp och ­beprövade arbetsmetoder.

12steg FBcoverTill boken hör en hemsida, där du kan ladda ner övningar och arbetsmaterial, samt diskutera både ämne och ­övningar. Läs mer på ­www.retoriki12steg.se

Enligt läroplanen ska undervisningen i svenska ge eleverna möjlighet att utveckla språket för att tänka, kommunicera och lära. Retorik är kunskap för livet
– och vi menar att det är lika viktigt som att lära sig skriva. Att arbeta med språket, ”språkandet”, att kunna hålla tal, ­anföranden och ­presentationer, att kunna tala, lyssna, samtala och argumentera, är en kunskap som borde höra till de grundläggande färdig­heterna i dagens kommu­nikationssamhälle, en praktisk kunskap till nytta och glädje genom hela utbildningstiden – såväl under skoltid som fritid – från grundskola upp till högskolenivå och därefter i både yrkes- och privatliv.

Ur Introduktionen

Till förtjänsterna hör att innehållet i stor utsträckning är förankrat i skolvardagen, och att författarna är erfarna pedagoger som sedan sent 1990-tal arbetat med ämnet, och också uppmärksammats för detta engagemang. Vidare måste bokens påfallande läsarvänlighet och icke-teoretiserande ton tillsammans med presentationen av de i klassrummet användbara övningarna höra till det positiva. […] Innehåller så mycket värdefullt för en praktisk vardagsverklighet, att den borde kunna komma till stor nytta för varje lärare med intresse för sin retorikundervisning.

BTJs recension: Lektör Michael Economou, BTJ-häftet nr 21, 2015.

Läs gärna artikeln Visst ska man undervisa i retorik i grund­skolan från RetorikMagasinet 53 som bygger på bokens introduktion.

Om boken

  • “Retorik i skolan. En grundläggande arbetsmodell i 12 steg”
  • Karin Beronius och Lena Nilsson
  • Språk: Svenska
  • 192 sidor
  • Vikt: 464 gr
  • 249:- kr
  • ISBN 978-91-86093-25-9
  • 1. utgåvan, Retorikförlaget 2014

Innehåll

Introduktion      7

Steg 1 · Tillåtande klassrumsklimat      21

Steg 2 · Fantasiskapande övningar – turtagning     39

Steg 3 · Aktivt lyssnande     50

Steg 4 · Berättelser I     63

Steg 5 · Berättelser II     71

Steg 6 · Minnestekniker     76

Steg 7 · Framförandet     85

Steg 8 · Respons – ros och goda råd     95

Steg 9 · Röst – nervositet – andning & avslappning     103

Steg 10 · Partesmodellen: retorikens arbetsmodell     118
1. Intellektio      120
2. Inventio      127
3. Dispositio      130
4. Elocutio      133
5. Memoria      144
6. Acto/pronuntiatio      147
7. Emendatio      149
Steg 11 · Argumentation     153

Steg 12 · Övningar att inspireras av     170

Eftertext     177
Om författarna      180

Extramaterial      182
Lästips      189

Om Karin Beronius & Lena Nilsson

Karin Beronius introducerade retorik i Älvdalsskolan 1999. Förutom positiv uppmärksamhet i våra nordiska grannländer fick arbetet under 2002 stor framgång och uppskattning med fina nationella utmärkelser: Skolpriset SPIRA, 1:a pris samt Utbildnings­akademins Stora Pris, 3:e pris.
Hon skrev 2011 tillsammans med Monica Ekenvall lärarhandledningen till URs “Våga tala – vilja lyssna”, till en radiotävling för åk 6, ­“Retorikmatchen”.

Lena Nilsson var en av de ­retorikpiloter som tillsammans med Karin införde retorik i Älvdalsskolan och har ända sedan projektet startade -99 varit mycket engagerad och drivande och arbetar aktivt med retorik i klassrummet..

KarinBeroniusLenaNilsson

 

Mer information

Vikt 0.48 kg

Du gillar kanske också…