Beskrivning
OBS: Finns bara digitalt (pdf)
Innehåll i detta nummer:
Ledare: Kroppen som argument
Merete Onsberg » Räta på ryggen och tala sanning
Kroppens språk är metaforiskt och ses som en del av den helhet som utgörs av den ickeverbala såväl som den verbala kommunikationen.
Vivianne Wester » Bör kvinnor sära på benen?
Retorikens klassiska ideal är skapade med den manlige talaren som modell, i en värld som förvägrade kvinnan status som människa. De klassiska ”manliga” idealen krockar med det klassiskt kvinnliga kroppsspråket. För att lösa krocken och modernisera actioteorierna måste retoriken ta hjälp, både av teaterns kunskaper om hög- och lågstatus och av feminismens begrepp.
Erland Lundström » Talaren som artist
Teoretiska anvisninger för skrivande av spännande och goda tal finns det nog av. Med listor, begrepp och tjocka böcker har man kartlagt det intellektuella arbetet med tal. Men vad med det praktiska framförandet? Där får man kanske gå till teatern för att hitta inspiration, råd och utmanande övningar.
Istvan Pusztai » Gränsfall för kroppsliga uttryck
De klassiska, retoriska teorierna om actio fokuserar på det naturliga, det invanda, det förväntade. Men modern retorik gör vad den kan för att vara onaturlig, oväntad och gränsöverskridande.
Maria Mangfors » Platsannonsens retorik
Varför är platsannonser så förutsägbara? För att företagen saknar fantasi eller mod? Eller för att det ligger i platsannonsens natur? Vi ser här närmare på ett retorisk fenomen med egna spelregler, där det sanna, det ärliga, får ge plats åt klyschor och skenbilder.
Peter Ström-Søeberg » Argumentationens grunder, del 2: Motargumentation
I förra numret av RetorikMagasinet tittade vi på argumentationens grunder – hur ser ett argument ut, hur byggs det upp och hur skiljer man mellan känslo-, auktoritets- och logiska argument? I detta nummer har turen kommit till svaret: hur svarar man på argumentation?
Talarstolen: Alice Bah
Om detta nummer:
- Antal sidor: 32
- ISSN: 1403-9052