RetorikMagasinet 34

50,00 kr

Ordinarie nummer 34 – 2007

I lager

Rabatt? Är du medlem i Retorikförlagets vänner så får du 25% rabatt.
Logga in om du redan är god.

Artikelnr: 25034 Kategori:

Beskrivning

Innehåll i detta nummer:

Ledare: Om blommor och bi(ld)er


Elaine Bergqvist » Ska, ska inte?

jimmie_akesson_6juni05Debattdilemma. Ska man ta debatten med Sverigedemokraterna eller inte? Det är ett mediaskapat dilemma som döljer ett annat, falskt dilemma: bilden av invandraren som antingen kriminell eller i behov av hjälp. Elaine Bergqvist uppmanar till att lyfta blicken.


Cecilia Olsson-Jers » Analytiska omsvep

Recension. Handbokstemat tröttar ut, men en ny bok om retorikanalys har ändå sina sidor, där den analytiska mångfalden av perspektiv kommer till sin rätt.


Caroline Andersson » Dialog i undervisningen

Kunskapande retorik. Kunskap kräver språk och språk kräver förståelse. Dialogen öppnar för nya perspektiv och har därför en speciell plats i all undervisning – men är det rätt plats? En plats där man tar vara på alla dialogens pedagogiska möjligheter?

Annons

Paul van der Vliet » Hantera besserwissern

Kontanta tips. Personer som hittar fel i allt du säger, som bara måste demonstrera sin kunskap, som pratar utan mål och utan slut. Besserwissrar, gnällspikar och långrandiga kommentatorer kan fresta på talarens tålamod. Här ger Paul van der Vliet ett par tips till hur du hanterar besvärliga typer i publiken.


Sofia Myrevik & Désirée Maurd » Mainstreambloggen är död

Trend. Bloggens demokratiska värde och dess erbjudande om en plats i strålkastarljuset är både dess styrka och svaghet. Nu är det nya trender på gång – leve nya bloggen!


Vibeke Sperling » Putin tar ton

Retorisk upprustning. Rysslands retoriska vapenskrammel vittnar om att relationen med USA är frostig. Inte sedan Sovjetunionens sammanbrott har förhållandet mellan Ryssland och USA varit så dåligt som nu. Vi sökte en förklaring på den nya ryska retoriken.


Annie Östlund » Blommor, bin och retorik

Talarstolen; Carl von Linné. Carl von Linné var inte blott systematiker – han var också lärare. En lärare som hade grepp om den retoriska minneskonsten. I sin anti-retorik var han en ljuvligt vältalig pedagog med genomslagskraftiga formuleringar – och hela hans klassificeringssystem är byggt på en metafor. Vi publicerar ett utdrag ur hans tal Deliciae Naturae från 1772.


Om detta nummer:

  • Antal sidor: 32
  • ISSN: 1497-5045

Ytterligare information

Vikt 0,175 kg