RetorikMagasinet 37

38,00 kr

Ordinarie nummer 37 – 2008

Rabatt? Är du medlem i Retorikförlagets vänner så får du 25% rabatt.
Logga in om du redan är god.

Artikelnr: 25037 Kategori:

Beskrivning

Innehåll i detta nummer:

Ledare: Allt eller inget

Jörg Lehman » Hatets röst

hateINär en talare hatar. Vantro, Blatte, Tutsi. Skapandet av fiendebilder är inget nytt inom retoriken – men vad är det som händer när hat blir mål och medel för en talare? Jörg Lehman skriver om fenomenet hate speech, hattal.


Karin Beronius » Retorik i skolan – ett praktiskt exempel

37 skolan2Retorik från grunden. Hur undervisar man 8-åringar i retorik? RetorikMagasinet bad Karin Beronius om exempel på konkreta klassrumsprojekt, där eleverna får känna på nyttan av retoriken. Uppenbarligen till glädje för både elever, lärare – och stolta föräldrar.


Anders Sigrell » Skriv argumenterande!

Recension. Argumentation är inte enbart en fråga om analys utan också om produktion, det vill säga att själv skapa argumentation. Signe Hegelunds bok ”Akademisk argumentation” bok försöker vända upp och ner på Toulmins analysmodell.


Karin Noomi Karlsson » Retorikcentrum

Retoriskt nätverk. I Göteborg finns det hopp för de som inte vill förlora kontakt med retoriken – och de som blott är nyfikna: Retorikcentrum, där även talare kan testa sin förmåga inför en publik.

Annons
Kritisk retorikanalys
Kritisk retorikanalys

Behöver du verktyg för att genomskåda och förstå de olika slags budskap som omger och vill påverka oss alla? Både verbala, ickeverbala och visuella? Då är detta boken för dig.

Den främsta målgruppen är retorikstudenter på olika nivåer som står inför uppgiften att analysera retoriska objekt, från enskilda analyser till större uppsatser. Men även studenter från andra discipliner som intresserar sig för text- och bildanalys kan ha nytta av retorikens metodiska angreppssätt. Läs mer...

Kritisk retorikanalys, kapitel 1
Kritisk retorikanalys, kapitel 1

Brigitte Mral, Marie Gelang & Emelie Bröms: Kritisk retorikanalys. Text. Bild. Actio. Kapitel 1: Retorik som vetenskap Läs mer...

previous arrow
next arrow

Lennart Hast » Är det propaganda?

PR, propaganda och reklam. Manipulation har alltid funnits men ordet propaganda – med ursprung i den romersk-katolska kyrkan – har blivit ett allmänt negativt begrepp utan en klar definition.


Anna Sjöstrand » Den längtansfulla språkresan

Klassreseretorik. Kan man resa ifrån sitt eget språk, sin uppväxt och sociala, retoriska normer? En dramatiker, en professor och en skrivande bibliotekarie berättar om sina resor och om språkets makt över identiteten.


Orla Vigsö » Att argumentera i besvärliga situationer

Reflektion. Ska/ska inte diskutera med extrempartier och deras sympatisörer-frågan diskuteras i andra länder än Sverige. Orla Vigsö har läst en fransk bok om ämnet, där Philippe Breton gör sin ställning klar och ger sina läsare verktyg till debatterna.


Talarstolen » Skulle du stjäla ett barn?

Talarstolen. Upphovsrätten gjord personlig. Nytt perspektiv att beakta för fildelare och Pirate Bay? Eller ren känslopropaganda? Gary Larson är orolig för sina “barn” på internet.



Om detta nummer:

  • Antal sidor: 32
  • ISSN: 03-9052

Ytterligare information

Vikt 0,175 kg