Träskretorik


Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/retorik1/public_html/wp-content/plugins/related-posts-thumbnails/related-posts-thumbnails.php on line 846

RetorikMagasinet 31.


Det mesta av eftervalsdebatten har handlat om Sverigedemokraternas framgångar; ett parti som ömsom beskrivs som rasistiskt, främlingsfientligt, nationalistiskt, ömsom ett svenskt (skånskt?) svar på danska Pia Kjærsgaards Dansk Folkeparti, som det nu – gärna med en redaktionell suck – är dags att ta på allvar. 

För en gångs skull har faktiskt statsvetarnas tabeller och diagram något att säga om valet: denna gång var det till och med två statististiska resultat som gav anledning till lite extra ­funderingar. För det första de siffror, som visade varifrån Sverigedemokraterna fick sina ‘nya’ röster; det har oftast varit Socialdemokraternas väljare som har tagit steget till protestpartierna, men detta val utmärkte sig genom att Sverigedemokraterna hämtade i stort sett lika många från alla partier, även miljöpartiet och vänsterpartiet. Den andra intressanta tabellen var den som visade vilka frågor, väljarna tyckte var viktigast i valet; här bröt Sverigedemokraternas väljare fullkomligt med andra partiers väljare och satte invandring och brottsbekämpning överst. Självklart, kan man tycka, men det visar ändå något besynnerligt. För i Sverigedemokraternas valmaterial var knappt invandring eller flyktingar nämnda.   

Det var inte bara Moderaterna som var nya i detta val. Grottmänniskorna i Sverigedemokraterna hade fått ta ett steg tillbaka och lämna över strategi och kampanjer till långt mer ­slipade taktiker. På med slipsen, ut med den rabiata retoriken. In i centrum, in i vardagens ­frustrationer. Bort med de pinsamt enkla lösningarna – ja, bort med lösningar överhuvudtaget – och fram med en svart-vit beskrivning av dagens verklighet, så som vi ser den i kvälls­tidningarnas rubriker. Och medierna gjorde sedan sitt för att befästa Sverigedemokraternas varumärke: det var främst i ledarstick, det främlingsfientliga i partiet kom fram.

Och när Socialdemokraterna fattade sitt beslut att inte ställa upp i debatter med Sverigedemokraterna måste Sd:s partiledning ha gjort vågen: först då blev strategien med beskrivningar i stället för lösningar möjlig. För vem kräver lösningar av en martyr? Martyrens roll är att säga den sanning som ingen törs säga. Och martyrens sanning om makten blir Sann, när Makten försöker tysta den.

Annons

Detta kan mycket väl ha varit Socialdemokraternas i särklass största strategiska felbeslut – om man ser till den politiska helhetsbilden. Beslutet att inte ge sig in i jobb-debatten kan ha drabbat Socialdemokraterna själva, men beslutet att inte debattera med Sverigedemokraterna kan ha drabbat hela det politiska systemet. I sig inte en katastrof, men nog för de som nu – när Sverigedemokraterna ska fylla sina fullmäktigeplatser och får vända sig till de undangömda grottmänniskorna – kommer att utpekas som orsaken till allt ont som händer i Sverige.


peterLäs mer om Peter Ström-Søeberg
Läs mer om RetorikMagasinet 31.


 

Author profile

Förlagschef, ägare Retorikförlaget
Redaktör för RetorikMagasinet
https://orcid.org/0000-0003-2683-6642

Lämna ett svar