Tre hotbilder du ska skrota

Kontanta tips. Nervös inför presentationen eller föreläsningen? Du är inte den enda – men din ångest kan bygga på rena fantasier. Här avlivar Paul van Vliet ett par av de vanligaste myterna.

Tre hotbilder du ska skrota

Paul van Vliet

 

De hotbilder man skrämmer sig själv med inför ett fram­trädande kan vara helt förödande. Dessa hotbilder får en att bli övertygad om att publiken vet mer, publiken är fientlig, att man skall tappa tråden. Men hotbilderna är rena fantasier!

 

Hotbild 1: Publiken vet mer än du

Publiken vet inte mer än du. Om så vore fallet skulle de inte vara där. Och även om de vet mer eller lika mycket så känner de ändå inte till ditt sätt att se på saken. Tänk efter! Hur många gånger har du lyssnat på ett föredrag och sagt till dig själv ”ja det är så sant som det är sagt, jag visste ju det, men behövde bli påmind och jag har aldrig hört det riktigt på det sättet förut”. Föredragshållare för ofta, på sitt eget sätt, fram eviga sanningar och folk älskar alltid att bli påminda om dem.

Alltså, skrota hotbild nr 1.

 

Hotbild 2: Publiken är fientligt inställd

Ingen i publiken har kommit för att lyssna på ditt föredrag med hopp om att du skall misslyckas. Publiken vill att du skall lyckas och är med dig. Många avundas dig också att du alls vågar stå där och tala. Tänk efter! Har du själv någonsin gått för att lyssna på ett föredrag entusiastiskt önskande att föredragshållaren skall göra bort sig? Det finns människor som går på racertävlingar eller tjurfäktningar med den förhoppningen men inte till ett föredrag. Det finns bättre förströelser att lägga sin tid på.

Annons

Alltså, skrota hotbild nr 2!

 

Hotbild 3: Jag kommer att tappa tråden

Detta är det värsta skrämsel-scenariot. Det är just det hotet som får de flesta att helt enkelt aldrig tala inför publik. Man är rädd för att bli förlöjligad och det är vad människan fruktar mest. OK, vad är det nu som är så hemskt med att glömma vad man skulle säga härnäst? Tänk efter! Har du aldrig berättat en historia för några vänner och kommit av dig? Har du då inte frågat ”var var jag?” Hjälpte dom dig inte genast tillbaka till din berättelse? Jo visst har du det och den frågan kan du ställa till vilken publik som helst. Publiken är enormt hjälpsam och samtidigt vet du att de hängde med. Det är heller absolut ingen skam att ha ett manuskript med punkter och ordentligt stora bokstäver och ta en paus medan du tittar i det för att hitta tillbaka.

Alltså, skrota hotbild nr 3!


Författare: Paul van Vliet. Distinguished Toastmaster och utbildare .


Artikeln finns i RetorikMagasinet 31, s 10

 

Author profile

Lämna ett svar