Om förlaget

Skandinavisk litteratur

Retorikförlaget är ett oberoende, privat fackboksförlag som grundades med första utgåvan av Rhetorica Scandinavica 1997. Tanken var att publicera en tung, seriös tidskrift som motvikt till den främst amerikanska forskningen som används på universitet och högskolor i Skandinavien. Inget ont om amerikansk forskning – eller engelsk, eller fransk, eller tysk… – men varför gå över Atlanten när det finns precis lika bra forskning på hemmaplan? Vi ville stärka den skandinaviska retorikidentiteten och skapa ett forum för forskningen i ett helt unikt språkområde: för trots problem och klurigheter så förstår vi faktisk varandra inom Skandinavien, om vi bara försöker.

Skandinavien äger

Hur har det gått då? Är den amerikanska och annan icke-skandinavisk forskning helt borta från lärosätena?

Nej. Det var inte heller meningen. Men titta runt på dessa sidor: Här finns dryga 250 forskningsartiklar som eArtiklar. Här finns monografier och antologier. I alla skandinaviska länder har vi numera fått de retoriska klassikerna i nya, egna översättningar. Vi har fått en återkommande konferens för de skandinaviska retorikforskarna. Vi har ett forum för inspiration och insikter.

Bara forskning?

Inte alls, men den vetenskapliga förankringen är både viktig och helt nödvändig. Utan forskning ingen utveckling – ämnet retorik blir inte mer intressant av den femtioelfte boken om hur man håller ett tal, ‘säljer sig själv’ eller blir en bättre presentatör.

Det finns massvis av praktiska, konkreta och moderna tillämpningar av retoriken, men ofta får retoriken vara det smarta begrepp man hänger allsköns presentationstekniskt trams på. Det är de som kallar sig retoriker utan att vara det som skapar detta problem – och de inom media och kunskapsbranschen som tycker underhållning är viktigare än något annat.

Annons

Men det är även retorikers fel. För att de inte kommer ur skåpet. För att de inte kliver fram med en förståelig bild av retoriken. Och därför har vi det populärvetenskapliga RetorikMagasinet, där förmedlingen av den akademiska kunskapen är i fokus.

Ja, ja – men vem?

Retorikförlaget ägs till 100% av Peter Ström-Søeberg– en retoriknörd som 1989 tog sina första steg in på retorikinstitutionen på Klerkegade i Köpenhamn.

Veta mer?

Om du vill veta mer om förlaget och våra böcker är du välkommen på epost eller telefon +46 70 3834 959
logoretfor


Lämna ett svar