Om talaren, bok I-III

Cicero

149,00 kr295,00 kr

De Oratore, bok I-III i ny originalöversättning av Birger Bergh med introduktion av översättaren.

Rabatt? Är du medlem i Retorikförlagets vänner så får du 25% rabatt.
Logga in om du redan är god.

Artikelnr: 4179 Kategori: Etiketter: , , , , ,

Beskrivning

“Min ståndpunkt är att vältaligheten måste vara grundad i en teoretisk skolning av gedignaste art […] Vältalighet är grundad i summan av alla de färdigheter, av vilka framgång redan i en enda är något storslaget. Låt oss uppmuntra våra barn och alla andra, vilkas goda rykte och anseende ligger oss om hjärtat, att skaffa en riktig förståelse av saken i hela dess vidd”

Om talaren beskrivs som Ciceros centrala skrift om retoriken – och som en av de tre grundpelarna för retorikämnet, bredvid Aristoteles och Quintilianus. Verkets tre böcker framstår som den romerska litteraturens mognaste och mest djuplodande bidrag till talekonstens teori och praktik.

Om Talaren, bok I-III, föreligger härmed i ny originalöversättning av Birger Bergh & Anders Piltz, med inledning och kommentarer av översättarna.

Birger Bergh insjuknade och avled plötsligt i april 2008 – blott timmar efter att ha gjort klart inledningen till Om talaren. Hans gode vän Anders Piltz – likaledes professor e.m. i latin vid Lunds universitet – påtog sig att slutföra bok II & III av översättningen.


“Ger moderna retoriker ett antal tankeställare och förmedlar starka stämningsbilder […] Som retorisk teoretiker, brevskrivare, filosof och språklig nyskapare talar han fortfarande till oss med kraftfull stämma […] Vi har anledning att vara tacksamma mot hedersmannen Birger Bergh som valt översättningen av Ciceros verk som den sista uppgiften i ett beundransvärt livsverk”

Läs Peter Adlers recension i SvD här


Läs Birger Berghs inledning till Om talaren i fulltext här

Om boken

  • Cicero: “Om talaren, bok I-III” – alla 3 böcker
  • Översatt och med noter och introduktion av Birger Bergh & Anders Piltz
  • Svenska
  • 120 + 152 + 112 sidor
  • Kr. 295:- (normalpris 450:-)
  • ISBN 978-9186093-00-6 / ISBN 978-9186093-01-3 / ISBN 978-9186093-02-0
  • 1 utgåvan, Retorikförlaget 2008 & 2009

Om Birger Bergh & Anders Piltz

Birger Bergh, professor em. i Latin ved Lunds Universitet. Har dessutom översatt (pseudoCiceros) Ad Herennium. Anders Piltz är professor em. i latin vid Lunds universitet

Ytterligare information

Vikt 0,501 kg
Volym

Alla tre böcker, Bok I, Bok II, Bok III