RetorikMagasinet 28

50,00 kr

Ordinarie nummer 28 – 2005

I lager

Rabatt? Är du medlem i Retorikförlagets vänner så får du 25% rabatt.
Logga in om du redan är god.

Artikelnr: 25028 Kategori:

Beskrivning

Innehåll i detta nummer:

Ledare: Så nära, långt borta


Marie Gelang » Sälj, min docka!

dockor1Retoriska dockor. När debatten stormar om reklamens skruvade kvinnoideal lyser kritiken av skyltdockor med sin frånvaro. Ändå står skyltdockan där som en del av stadsmiljön lika välrepresenterad som reklampelarnas bilder. Marie Gelang ger oss här en undersökning av hur skyltdockors ickeverbala budskap förmedlas
i stadsmiljö.


Magnus Alm » HUR DU: Gör en pudel

Retorisk taktik. Även om du har blivit tagen på bar gärning så är läget aldrig hopplöst. Ett sätt att återupprätta ett förlorat förtroende är att ”göra en pudel”. Om du dessutom kompletterar med inspiration från den klassiska retoriken, kan du till och med vända ditt nederlag till en seger.


Erik Winerö » Sagokungen i vågornas skugga

kungenpastrandenTsunamiretorik 1. Stadshuset i Stockholm 10 januari 2005: Minnesstund för tsunamins offer och tre tal ska hållas. Först i talarstolen är kungen. Erik Winerö analyserar här kungens tal – innan nästa artikel tar sig an Göran Perssons och K.G. Hammars tal.

Annonce

Daniel Kanje & Barbro Wallgren Hemlin » Ett slag för saknad och ett för längtan

Tsunamiretorik 2. Jo, det hölls tre tal vid minnesstunden för tsunamins offer. Förutom kungen höll också Göran Persson och K.G. Hammar tal – tal som glömdes bort, men av helt olika anledningar. Daniel Kanje och Barbro Wallgren Hemlin analyserar här de två bortglömda minnestalen
.


» Debatt

1. Hållningslös ledare – RetorikMagasinet svarar.

2. Vad gör retorikeliten hela dagarna?


Thomas Elmegård » En revolution i talformat

festenRevolutionerande retorik. I filmen ”Festen” har tal och traditioner en helt central roll men de ställer allt på huvudet. Sonens hyllningstal till fadern på högtidsdagen blir en anklagelse om incest. Ett genrebrott i ett tal är inget att leka med. Läs varför.

Talarstolen: Det gröna talet

Christians tal i Thomas Vinterbergs “Festen”, 1998.


Om detta nummer:

  • Antal sidor: 32
  • ISSN: 1497-5045
  • december 2005

Mer information

Vikt 0.175 kg