Rea!

Dissoi logoi. Motsatta uppfattningar

69,00 kr119,00 kr

För varje uppfattning finns det en motsatt – och bara med argumentens hjälp kan vi lära oss vilken som är vår.

Rabatt? Är du medlem i Retorikförlagets vänner så får du 25% rabatt.
Logga in om du redan är god.

Artikelnr: 4190 Kategorier: , Etiketter: ,

Beskrivning

”Somliga hävdar att det goda är en sak och det onda en annan, andra att de är samma sak och att samma sak kan vara något gott för somliga men något ont för andra, eller något gott vid ett tillfälle och något ont vid ett annat för en och samma människa. För egen del ansluter jag mig till de senare, och jag ska utreda saken utifrån det mänskliga livet och dess upptagenhet med mat, dryck och sex.”

Dissoi logoi är en kort, anonym avhandling från omkring år 400 före vår tideräkning – och behandlar frågor som inte bara är grundläggande för retoriken utan för just detta att vara människa: vad är gott och vad är ont och hur ska vi kunna skilja på dessa och välja vår väg? För varje uppfattning finns det en motsatt – och bara med argumentens hjälp kan vi lära oss vilken som är vår.

Dissoi logoi finns nu äntligen på svenska – i översättning av ­Dimitrios Iordanoglou och med introduktion av Janne Lindqvist.

Den har kallats ”talentlos” och ­erbarmligt dålig – både språkligt och stilistiskt såväl som ­innehållsmässigt. Men utgör ändå en både lärorik och ­underhållande grundpelare för ­sofisternas ­retoriksyn där ­sanningen inte finns utan måste finnas med hjälp av språket.

Dissoi logoi är därmed oumbärlig för förståelsen av retorikens språksyn – och dess historia.

Om boken

  • “Dissoi logoi. Motsatta uppfattningar”
  • Översättning Dimitrios Iordanoglou med introduktion av Janne Lindqvist
  • Språk: Svenska
  • 128 sidor
  • ISBN 978-91-86093-22-8
  • 1. utgåvan, Retorikförlaget 2013

Om ­Dimitrios Iordanoglou och Janne Lindqvist

dimiDimitrios Iordanoglou är fil. dr i grekiska och forskare vid Uppsala universitet. Har tidigare skrivit “Antiken by Night. Sex, droger och dildos i den klassiska och inte så klassiska litteraturen”, 2009, och “Iliaden – en cover”, 2010, och var senast medredaktör till “G(l)ömda historier – klassiska normer och antik kritik”, 2011.

jannelindqvistJanne Lindqvist är litteraturvetare och lektor i retorik vid Uppsala universitet. Han är författare bland annat till läroboken “Klassisk retorik för vår tid”, 2008, och introduktionen till den svenska översättningen av ­Aristoteles ­”Retoriken“, 2012.

 

Ytterligare information

Vikt 0,2 kg
Version

,

Du kanske också gillar …