Retoriken

Aristoteles

249,00 kr

Nu finns ett av humanvetenskapernas viktigaste verk för första gången på svenska. Med insiktsfulla och klargörande noter tar översättaren Johanna Akujärvi med läsaren på en resa till det antika ­Grekland, till ­retorikens, ­filosofins och veten­skapernas födelse.

I lager

Rabatt? Är du medlem i Retorikförlagets vänner så får du 25% rabatt.
Logga in om du redan är god.

Artikelnr: 4180 Kategori: Etiketter: ,

Beskrivning

Få tänkare har varit så inflytelserika som Aristoteles. I detta ­klassiska verk formulerar Aristoteles grunderna till retoriken, teorier som i våra dagar är mer aktuella än någonsin.
Nu finns ett av humanvetenskapernas viktigaste verk för första gången på svenska. Med insiktsfulla och klargörande noter tar översättaren Johanna Akujärvi med läsaren på en resa till det antika ­Grekland, till ­retorikens, ­filosofins och veten­skapernas födelse.

“Låt retoriken vara en förmåga att i varje enskilt fall uppfatta det som kan vara övertygande eller över­talande” (Retoriken 1.2.1)
“Det är också uppenbart att dess uppgift inte är att övertyga eller övertala, utan att se det övertygande eller övertalande i varje enskildhet” (Retoriken 1.1.14)

”Den som förväntar sig att ­retorik ska handla om förmågan att välja rätt ord och uttryck och om att utforma sitt tal, har ­förvånansvärt lite att finna i Aristoteles text.
Det centrala för Aristoteles är vilka typer av tankegångar som leder till övertygelse, inte vilken språkdräkt dessa tankegångar ska ges.
[En talare] övertygar fram­förallt i kraft av sina tankar, inte i kraft av att dessa tankar är förpackade i vackra ord eller slagkraftiga formuleringar. För Aristoteles är det just innehållet som är retoriken.
Retoriken […] hjälper oss att upptäcka allt som talar för och emot ett visst beslut och ett visst handlande, ­vilket i sin tur skulle innebära att den (också) kan ses som ett slags konst i besluts­fattande i det offentliga livet”
ur Janne Lindqvists introduktion.

“Aku­järvi [har] gett oss en genomarbetad och pålitlig svensk version av Retoriken […] de fylliga inledningarna är en god hjälp in i texten. Till intrycket hör också att boken är väl producerad: formgivningen är behaglig och denna nya översättning av Retoriken är givetvis ett obligatorium för varje svensk retoriker.”
David Westberg, universitetslektor i grekiska vid Institutionen för lingvistik och filologi, Uppsala universitet, i Rhetorica Scandinavica 68 (2014).

Om boken

  • Aristoteles: “Retoriken”
  • Översatt av Johanna Akujärvi
  • Med inledning av Johanna Akujärvi
  • Med introduktion av Janne Lindqvist
  • Svenska
  • 240 sidor
  • Kr. 249:-
  • ISBN 978-91-975226-3-2
  • 1. utgåva, 2:a upplagan, Retorikförlaget 2012
  • https://doi.org/10.52610/CUDB7074

Om översättaren Johanna Akujärvi

Översättaren Johanna Akujärvi är fil. dr. i ­grekiska och forskare vid Lunds universitet.
Hon har lett olika ­forskningsprojekt om svenska översättningar  av antik litteratur, bland annat “Översatt till svenska. Den antika litteraturen och dess svenska översättare (1500- till 2000-talet)”.

.

Mer information

Vikt 0.4 kg