RetorikMagasinet 18

34,00 kr

Ordinarie nummer 18 – 2003

Rabatt? Är du medlem i Retorikförlagets vänner så får du 25% rabatt.
Logga in om du redan är god.

Artikelnr: 25018 Kategori:

Beskrivning

Innehåll i detta nummer:

Ida Hanson » Språkets makt

Maktens retorik. Tror du att du har kontroll över språket? Att du kan styra dina tankar? Glöm det – det är språket som styr dig! Ida Hanson tar oss med på en resa genom det retoriska språket – eller är det språket som visar Ida Hanson vägen?
[VINNARE AV RM-Priset 2003]


Nis Leerskov Mathiesen » Våldsamt övertygande

Para-retorik. I gerillakrig sker inte övertalning enbart genom en gevärsmynning. Retorik, manipulation och propaganda används också för att säkra segern. 1983 skrev CIA en hemlig handledning i hur gerillakrig och propaganda skulle gå hand i hand i det nicaraguanska inbördeskriget. Dessa instruktioner används fortfarande i världens brännpunkter.


Jens E. Kjeldsen » Den gemenskapande döden

Retorisk situation. Från sorg, maktlöshet och handlingsförlamning till kraft, vilja och aktivitet. Att klara den förflyttningen var den retoriska uppgiften som tvingades på amerikanerna efter 11 september 2001. En bild kom mer än något att stå i centrum för uppgiften – en bild av döden som blev en symbol för livet. Jens E. Kjeldsen beskriver här hur retoriken formade sig – och diskuterar om den hade samma effekt utanfor USA.


Sofie Ljungman » Dramatikens retorik

Retorik & dramatik. Någon vill något med någon. En central tes för retoriken? Jovisst, men också för dramatiken. Sofie Ljungman visar här hur nära dramatikerns arbete ligger retorikerns – och hur dramaturgin har lärt sig disponeringens konst av den retoriska dispositio-modell.

Annons
Retorisk praksis
Retorisk praksis

Retorisk praksis handler om retorik som praktisk udøvelse af sproget. Fordi retorikken handler om frembringelse – ikke kun beskrivelse – af tekster til brug i praksis, er den retoriske argumentationsteori ikke kun deskriptiv, men også normativ... Läs mer...


Mona Mortensen Krane » Heil Hynkel!

hynkel2Dramatisk retorik. Med sitt tal i Diktatorn levererar Charlie Chaplin en intensiv appell om fred. Filmen hånar samtidigt den tomma retoriken och problematiserar förhållandet mellan fiktion och verklighet.


Talarstolen: Charlie Chaplin

Avslutningstalet från Diktatorn, 1940.

Om detta nummer:

  • Antal sidor: 32
  • ISSN: 1403-9052

Ytterligare information

Vikt 0,175 kg