RetorikMagasinet 19

50,00 kr

Ordinarie nummer 19 – 2003

I lager

Rabatt? Är du medlem i Retorikförlagets vänner så får du 25% rabatt.
Logga in om du redan är god.

Artikelnr: 25019 Kategori:

Beskrivning

Innehåll i detta nummer:

Ledare: Symboler kan dö


Jonas Gabrielsen » Public speaking

Retorik i USA. Retorik är ett ämne du kan lära genom att studera. Men det är också ett ämne som kan lära dig att studera – och öva dig att bli en politisk aktör i samhället runt dig. I det amerikanska universitetssystemet har retoriken därför länge använts som en allmänbildande resurs, som alla studenter har glädje av oavsett ämne eller fakultet.


Lars Burman » Platsens vältalighet

Retorisk stad. Det finns platser med stark retoricitet. En parlamentssal kan kännas stenlagd av decenniers politiska spel. En rättssal har en stark atmosfär av muntlig konfrontation, kraftmätningen känns ända in i möbleringen. Men ibland kan man uppleva att en hel stad är full av retorisk vilja och historia.


Nils Oliver Groth » Retorik för 1 000 dollar

Retorisk bilaffär. Under ett utbytesuppehåll i USA stiftade artikelns skribent bekantskap med retorikens tre appellformer i en amerikansk bilförsäljares gestalt. Läs hur man kan enkelt kan sälja till en, som absolut inte vill köpa.


Pia Moberg » Retorik på japanska

Interkulturell retorik. Att övertyga en svensk är inte nödvändigtvis det samma som att övertyga en japan. Vår fokusering på det rationella har helt enkelt inte samma värde i en kultur där Konfucius betyder mer än Aristoteles. Pia Moberg visar här hur interkulturell kommunikation kräver självkännedom och öppenhet.

Annonce

Christine Isager » Står på en alptopp!

Ironiska reseskildringar. I tidningarnas resebilagor beskriver man sig själv hellre som en klumpig dumbom än som en kompetent utsänd. Två journalister har rapporterat till den tyska veckotidningen Die Zeit från var sitt berg där självironin förlorar balansen och informationen förloras för den goda semesterstämningens skull.


Talarstolen: Göran Persson

På Sergels Torg, 12 september 2003: Minnesstund för Anna Lindh

 

Om detta nummer:

  • Antal sidor: 32
  • ISSN: 1497-5045

Mer information

Vikt 0.175 kg