RetorikMagasinet 20

30,00 kr

Nummer 20 – 2003. Tema Irakkriget

I lager

Rabatt? Är du medlem i Retorikförlagets vänner så får du 25% rabatt.
Logga in om du redan är god.

Artikelnr: 25020 Kategori:

Beskrivning

Innehåll i detta nummer:

Hanne Roer » Desinformationsministern

bbob2TEMA · Retorik för skrattlystna. Den irakiske informationsministern, Mohammed Saeed al-Sahaf, blev en kultfigur under andra golfkriget. De första dagarnas förvåning över informationsministerns stolta och helt opåverkade uttalanden om Iraks överlägsenhet över de inträngande amerikanska styrkorna gav snabbt plats för ett ironiskt, globalt skratt.


Helle Lykke Nielsen » Från ”Alla krigs moder” till ”Det ny Irak”

TEMA · Retorisk projekt. Det är inte bara George Bush som vill ha ett nytt Irak. Saddam Hussein har enligt egen utsaga arbetat på samma projekt sedan kriget om Kuwait 1991 – eller ”Alla Krigs Moder”, som han själv döpte det till. Det tal som Saddam höll den 17 januari 2003, strax före det att USA och Storbritannien invaderade Irak för att avlägsna diktatorn, ger oss en bild av hur Saddam som president försökte övertyga irakierna om sina visioner, om hur Saddams nya Irak skulle se ut.


Sven-Göran Malmgren » Ondskans axelmakter – och lögnens

TEMA · Retorik & motretorik. Irakkriget började långt innan de första bomberna föll. Det började som ett retoriskt krig som inte tog slut med krigsutbrottet – och som fortfarande är en aktuell kon-flikt som kan skörda offer. Sven-Göran Malmgren analyserar här opinionsbildningens retorik före och efter kriget.


Lotte Drehn » A White-House Production

TEMA · Retorisk scenografi. Det var nästan för bra. Det perfekta talet – i den perfekta omgivningen – till den perfekta publiken. Så perfekt att man nästan skulle tro att det var film. Lotte Drehn har sett en härförare tala till sina soldater.

Annons

Talarstolen: George W. Bush

TEMA · USS Abraham Lincoln, 1 maj 2003.


Marja Terttu Tryggvason » Svenskt och finskt vid middagsbordet

Retoriska middagssamtal. Skillnader mellan svensk och finsk samtalsstil låg till grund för en avhandling om hur middagssamtal utspelar sig i Sverige och Finland. Marja Terttu Tryggvason skriver här om några av resultaten från sin undersökning av samtalen runt bordet.


Talarstolen: Gorgias

Lovtal över Helena, ca 425 f.Kr.


Om detta nummer:

  • Antal sidor: 32
  • ISSN: 1403-9052

Ytterligare information

Vikt 0,175 kg