RetorikMagasinet 38

50,00 kr

Ordinarie nummer 38 – 2008

I lager

Rabatt? Är du medlem i Retorikförlagets vänner så får du 25% rabatt.
Logga in om du redan är god.

Artikelnr: 25038 Kategori:

Beskrivning

Innehåll i detta nummer:

Ledare: Gaphalsarnas trovärdighet


Magnus Carlsson » Tummens tecken

Fingerretorik. Tummen, kungen av fingrarna, är omstridd och minst sagt svårtolkad. Åtminstone om du tar med dig den till andra teckenkulturer. Här visar Magnus Carlsson tummens betydelse från fallossymbol över rumpskrapa till ölhitkallare.


Tina Kindeberg & Anders Sigrell » Imitatioprincipen

niclasLärandets retorik. En bra lärare är en förebild – och förebildligheten är en kärna i retoriken. Det antika imitatiobegreppet handlar om mycket mer än att härma och plagiera: det är en princip som bär den goda undervisningen.


Orla Vigsö » Retorik som kampsport

Retorik och ju-jutsu. en kampsport ge stöd åt retoriken? Retoriken åt en kampsport? Inte så självklart, men Orla Vigsö ser sina intressen förenade i situationer där man möts av en aggressiv motpart som man gärna vill ha till stånd en saklig diskussion med.

Annons

Christina Pontoppidan » Det är ingen konst att ljuga

Lögn, etik och retorik. Många tror att det är etikens förtjänst att den enskilde retorikern inte är alltför vidlyftig i försöken att påverka sina mottagare. Men när det kommer till lögner är retorikens förbud mer vittgående än etikens. Att ljuga strider nämligen mot själva konsten i retoriken.


Cecilia Olsson Jers » En Retorikare Skola, ERS

Retorisk nätverk. Hur hittar man sin roll som retoriklärare, hur hitta stöd mot mistänksamhet och öppet motstånd mot retoriken som skolämne? Nätverket ERS erbjuder skolans retoriklärare en gemenskap och ett forum.


Tim Johansson » Skådespelarens framförande

Retorik på scenkanten. Vikten av retorikens actio, framförandet, beskrivs i snart sagt alla praktiska handböcker i retorik – men konkret och ändamålsenligt? Tim Johansson saknar skådespelarens tillgång till framförandets konst.


Lisa Storm Villadsen » Obamas amerikanska dröm

obamaRelativt okänd blev Barack Obama ett namn vid Demokraternas konvent 2004. I ett tal där som i efterhand fått en nästan mytisk nimbus tog Obama som utgångspunkt sig själv och sin bakgrund i nomineringstalet för den dåvarande presidentkandidaten John Kerry. Nu när Obama själv kandiderar till posten som amerikansk president utgör talet med sitt omfattande och på många sätt verkningsfulla ethosarbete en viktig grund för amerikanernas uppfattning av vem han är, denne ”tunne kille med det skojiga namnet” som han ofta kallar sig.

Talarstolen: The Audacity of Hope

Barack Obama: Nomineringstal för John Kerry, Demokraternas konvent, 27 juli 2004.


Om detta nummer:

  • Antal sidor: 32
  • ISSN: 1497-5045

Ytterligare information

Vikt 0,175 kg