RetorikMagasinet 6

36,00 kr

Ordinarie nummer 6 – 2000

I lager

Rabatt? Är du medlem i Retorikförlagets vänner så får du 25% rabatt.
Logga in om du redan är god.

Artikelnr: 25006 Kategori:

Beskrivning

Innehåll i detta nummer:

Ledare: Retoriken – också i skolan


Tomas Hageros » Retorik som kritiskt granskande

TEMA Skola. Glöm för ett ögonblick detta med ”konsten att tala övertygande” – retoriken är lika mycket ”konsten att granska kritiskt” och lämpar sig därför även för skolämnen som samhällskunskap och historia. Thomas Hageros visar här varför retoriken också bör användas i andra ämnen än svenska.


Anders Sigrell & Nils Ekedahl » Retoriska övningar – genom 2 000 år

TEMA skola.  Hur lär man ut retorik? Det är inte en ny fråga, utan ett problem som har varit aktuellt i mer än 2 000 år. Ett stort svenskt retorikprojekt håller just nu på att översätta ett av de första försöken att besvara frågan, och visar här att den gamla kunskapen också var en kunskap om kunskap.


Cecilia Olsson Jers » Retorik ger synliga elever

TEMA skola.  Om man kan tala och skriva och dessutom vågar yttra sig emellanåt har man en styrka. På flera gymnasieskolor har man valt att satsa på retorik som valbar kurs. Och det visar sig nu att dessa kurser snabbt blir fullbokade. Vad är det som lockar att frivilligt välja det som de allra flesta vill slippa?

Annons

Stina Gardestrand & Peter Ström-Søeberg » Rak och respektfull retorik

TEMA skola. Med ett brännande engagemang undervisar Monica Ekenvall sin B-kurs i retorik vid Frölundagymnasiet; eleverna längtar till lektionerna och visar att med inspiration når man längre än med fördomar. RetorikMagasinet gick på studiebesök


Stina Gardestrand & Michael Lykke » Poetry Slam

2000-talets  rapsoder med rötter i antiken står på scen när ridån går upp för Poetry Slam. Retorikmagasinet spårar slamens framfart från Chicago till Borås.


Matilda Arvidsson » Ett tal – två situationer

malexander1Annelie Ljungbergs tal i Malexandermålet bröt mot många konventioner – och kanske var det därför det hade effekt. Matilda Arvidsson visar här hur retorisk situationsanalys kan förklara hur man kan bryta förväntningar och krav – och ändå göra det retoriskt ‘rätta’.


Talarstolen: H.M. Konung Carl XVI Gustaf

Hans Majestät Konungens tal vid nationaldagsfirandet, Karlstad, 6 juni 1999..

Om detta nummer:

  • Antal sidor: 32
  • ISSN: 1403-9052

Ytterligare information

Vikt 0,175 kg