RetorikMagasinet 49

60,00 kr

Ordinarie nummer 49 – 2012

I lager

Rabatt? Är du medlem i Retorikförlagets vänner så får du 25% rabatt.
Logga in om du redan är god.

Artikelnr: 25049 Kategori:

Beskrivning

Innehåll i detta nummer:

Ledare:  » Tystnadens retorik


Hanna K.E. Johansson » Rhetoric Slam – eller konsten att slåss i övertygande

Slamretorik. Rhetoric Slam är en Idol-inspirerad form av retoriktävling i pubmiljö. Underhållningsvärdet är högt och retorikämnet får publicitet på kuppen. Arrangörerna jobbar för att få fler kvinnor att ställa upp i tävlingen framöver.


Lisa Storm Villadsen » Vad tror retorikerna egentligen att de är?

lisasRetoriskt evangelium. Retoriker är gärna självgoda: Med god retorik kan världen bli en bättre plats. Men oförskämda kritiker har börjat ifrågasätta hur bra retoriken egentligen är.


Hanna K.E. Johansson » ”Gör dig inte smart – gör dig förstådd!”

elaine1Retorisk intervju. Det vore direkt felaktigt att påstå att det skulle saknas kvinnliga förebilder inom praktisk retorik. En av Sveriges mest kända och omtyckta retoriker är inte bara föreläsare, företagare, författare och kvinna, hon är framgångsrik också. Elaine Eksvärd (f. d. Bergqvist) har ifrågasatts av akademiker samtidigt som hon älskas av allmänheten. Hon kör sitt eget race och vill inspirera oss till att våga ta plats och tro på det vi gör.


Cecilie Olsson Jers » Retoriken i klassrummet

Retorik i skolan. Nu blir det enklare för lärare och elever att prata om kommunikation och de kommer att kunna göra det bättre. Retoriken får en viktigare roll i gymnasieskolan när den retoriska arbetsprocessen införs i läroplanen. Partesläran, som vi också kallar den, ger eleverna bättre verktyg för att förbereda muntliga framställningar, verktyg som tidigare saknats. Retorikens begrepp kan dessutom användas som ett gemensamt metaspråk om kommunikation för lärare och elever att arbeta med.

Annons
Ad Herennium
Ad Herennium

De ratione dicendi ad C. Herennium.
En av de viktigaste läroböckerna i Västerlandets historia” (Kurt Johannesson). Läs mer...


Hanna K.E. Johansson » 7 frågor om 7 års rhetorica

Retorikens översättare. I mars kom den, Aristoteles Retoriken. 7 år tog det att översätta och ge ut boken, och vi ställde därför 7 frågor till Johanna Akujärvi som på resans gång mer än en gång har velat slänga Aristoteles i väggen.


Rasmus Rønlev » Steves minnestal för Jobs

jobs1Talarstolen. ”Stay hungry, stay foolish!” Steve Jobs avgångstal för de studerande vid Stanford University; 12 juni 2005


Om detta nummer:

  • Antal sidor: 32
    • ISSN: 1403-9052

 

Ytterligare information

Vikt 0,135 kg