Du…eh..Ellen

RetorikMagasinet 26.

Du…eh..Ellen

Den stora partiledardebatten i SVT 21 maj 2005 blev på många sätt en minnesvärd debatt. Inte främst i sig, men som medialt evenemang.

Så låt oss börja med det minst intressanta: debatten, dess innehåll och dess aktörer: Tjah. Debatt – i betydelsen: meningsutbyte, diskussion och konklusion – var det inte. Både Göran Persson och Fredrik Reinfeldt ställde frågor till varandra, och båda fick frågor av moderator Adaktusson. Men mest var det frågor till formen – egentligen var det påståenden förklädda till frågor. Som den typiska besserwissern efter ett föredrag: Ett fem-minuters inlägg som handlar om besserwisserns egna tankar, och så den obligatoriska frågan (det är ju en frågestund): “Tänker du egentligen som jag?”

Det är inte debatt och dialog, men en duell med två monologer och en personifiering av den poli­tiska retorikens brister: resonemangen blir aldrig argumentation, men stannar till i stolpar, löpsedlar och heja-remsor för de redan frälsta – medan ungdoms­förbundens fanatiker stormar diverse “Svenska Folket tycker”-hemsidor.

Också debatten som mediahändelse var en besvikelse. Som hade en spindoktor regisserat, lanserades debatten med en diskussion om, huruvida SVT själv fick bestämma moderator i debatten. En helt igenom meningslös diskussion, som dock tjänade syftet: debatten skapade debatt en månad innan den genomfördes.

Annonce

SVT:s egen presentation och föromtal av debatten borde ge anledning till styrelsediskussioner. Det blev deprimerande banal sportmetaforik – vem vinner? – och förlamande Janne Josefsson­journalistik, där de konstruktiva elementen i poli­tiken bortgallras effektivt för att skapa plats för brister, hål, sökande efter en enskild ensamstående, intellektuellt utmanad förarhund som drabbas negativt av ett förslag.

“Du, eh. Ellen? Räck mig fjärren – jag tror det är dags för TV3nyheterna med veckans kändis­hallåa…”.


Läs mer om RetorikMagasinet 26.


 

Author profile

Förlagschef, ägare Retorikförlaget
Redaktör för RetorikMagasinet
https://orcid.org/0000-0003-2683-6642

Lämna ett svar