Retorisk turism

Ledare RetorikMagasinet 21.

Retorisk turism

Snart är det dags att bjuda 10 nya EU-medlemmar välkomna i unionen. Men hur gör man det lämp­ligast?

Med ’övergångsregler’, tycker vad som påminner om en majoritet i Riksdagen. Övergångsregler för att hindra ett mycket intressant begrepp: social turism.

Det är en oerhörd stark bild, detta social turism. Bilden saknar helt vulgariteten i Sverigedemokraternas ”mass­invandring” och har inte heller samma aggressiva ton som ”Sverige för svenskar”.

Men ändå ser man för sig hur maffialiknande typer agerar reseledare för polska och ungerska bidragssökande. Hur så kallade resebyråer etablerar sig i utsvultna och nergångna öststatsbygder. Hur charterplan efter charterplan tar mark på obskyra privatlandningsplatser i vårt socialbidragsflödande land. Hur dessa badgäster ska breda ut sig på ‘våra’ stränder som vi på ‘deras’ – men med den skillnaden att ‘vi’ betalar både vår egen och deras semester.

Annonce

Inte bara ska vi se upp med arabiskt utseende personer på flyg och tåg – nu ska vi också granska polacken under parasollen och slovaken som slår en hink på rangen.

Diskussionerna om social turism handlar om att vi ska se upp. Som scouterna alltid redo. Vi ska vara förberedda. Inte på det fiffel och bedrag som faktiskt begås – inte minst så här års i deklarations­tider, och ibland på juridisk korrekta sätt – men på möjlig­heten för att någon vill oss ont.

Det är Bush preemptive strike på svenska: ett förebyggande anfall mot någon som inte är som vi, innan de ens får tanken att agera. Det är en seger för rädslan, den hypotetiska ångesten. Och det hade varit en klockren svensk kompromiss mellan euro­peiska och nationella krafter – om inte det var en flört med politiska strömningar som samma partier som står bakom förslagen om ’övergångsregler’ har kritiserat andra länder för. Inte minst det land, be­greppet ”social turism” kommer ifrån.

På så sätt blir politiska ideologier och principer som exotiska badstränder man besöker under sommarmånaderna, när ingen ändå har bättre för sig. I vardagen är det andra regler som gäller.


Läs mer om RetorikMagasinet 21.


 

Author profile

Förlagschef, ägare Retorikförlaget
Redaktör för RetorikMagasinet
https://orcid.org/0000-0003-2683-6642

Lämna ett svar