Medvetna misstolkningar

Leta upp detaljer i motpartens argumentation. Se om det finns möjlighet att någon skulle kunna bli kränkt. Förstärk mest möjligt. Repeat.

En tillspetsad metafor som söker att beskriva ett visst beteende/vissa gruppers människosyn, en metaforisk glidning där ursprungsmetaforen används för att bygga en metaforisk spänning i lösningen på nämnda beteende. Och sen en ny, tredje metaforisk jämförelse för att ironisera över lösningen. Och då brakar debatten. Med avstamp i den tredje metaforen. Välkommen till debatten 2016.

Kort resume: Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg skrev om asylrätt och beskrev då sin syn på invandrarfientliga grupper: ”Det hat som där framskymtar mot flyktingar och människor i nöd och mot dem som driver flyktingarnas sak är kväljande. Bruna råttor tittar alltför ofta upp ur sina hålor.”
Expressens kronikör Cecilia Hagen skrev efterföljande en krönika om råttor på Östermalm – och kopplade ihop texten med Rambergs bruna råttor.
Vilket i tur fick ganska många att gå i taket, bland andra Svenska Dagbladets ledarskribent Ivar Arpi, som på twitter hakade på Hagens fråga om hur man ska bli ”kvitt” brunråttorna: Med Cyklon-B (blåsyra, som användes i nazisternas förintelseläger).

Det mest meningsfulla som skrivits om debatten måste vara Mediebrusets Björn Friden, som konstaterar att alla (även han själv) har fel. (Vilket såklart är ett subtilt, fegt knep för att tvinga läsaren att tycka att han egentligen har rätt).

Men egentligen är det ointressant vem som har rätt. Det – retoriskt – intressanta är just sättet att inta positioner i debatten: medvetna misstolkningar och fokus på (språkliga) detaljer framför att förhålla sig till vad avsändaren faktiskt skriver och de faktiska argumenten. Anne Rambergs ursprungliga debattinlägg handlade om asylrätt – efterdebatten handlar om kränkningar, överord och ”avhumanisering”. Det, om något, berättar om ett debattklimat som helt har övergett ambitionen att ge skäl för rationellt beslutsfattande och helt ger sig hän åt verbal lek.

Så. När vi nu pratar om polariserat debatt och avhumanisering: Här är en bild från Al-Quds-sjukhuset i Aleppo, Syrien.

Annonce
msf166454

Photo taken on 28 April 2016 showing Syrian men inspecting the damage at the Al-Quds hospital building.

rmblogg


Författare: Peter Ström-Søeberg, RetorikMagasinet.

 

Author profile

Förlagschef, ägare Retorikförlaget
Redaktör för RetorikMagasinet
https://orcid.org/0000-0003-2683-6642

Lämna ett svar