Köttproppen

RetorikMagasinet 24.

Köttproppen

Det är inte alldeles enkelt att vara Pär Nuder. Det är faktiskt inte alls enkelt.

Det är som om perioden som ‘grå eminens’ bakom Göran Persson har färgat av sig: en grå dimma hänger om och på Nuder. Och att tvätta bort grå-stämpeln går tydligen inte bara så där.

Låt oss säga som det är: Pär Nuder är ingen sexig typ – i politisk-retorisk-medial mening. Han är – fortfarande i detta perspektiv – ­ingen vältalare, ingen agitator, ingen sprudlande eldsjäl. Han saknar samma karisma, det tagit Göran P en del år att arbeta sig till.

Och därför händer det så olika saker, när en person kallar 40-talisterna för ”jätteproppen Orvar” och en annan samma grupp för ”köttberget”. För den första blev det startskottet för en karriär som inte ens blöjor och Toblerone har kunnat sätta stopp för. För den andra starten på en mardröm.

Annons

För att kunna förolämpa med en viss elegans och med ett skratt, krävs det karisma, humor och överhuvudtaget en sympatisk person. Det vill säga: ­­dessa personlighetsdrag bör finnas i mediernas bild av personen.

Och mediebilden av Pär Nuder är massivt, om än icke uttalat, negativ. Som till exempel i SvT:s nya ‘samhällsprogram’ Faktum, där kluriga konse­kvens­analyser av så skilda saker som vapenexport och ungdomars utanförskap alla slutar med att Nuder blir statsminister. Underförstått: detta ­måste vi und­vika.

Problemet är dock inte bara ett mediespöke. Ingen rök utan eld, och Pär Nuder har gjort det lätt att skapa bilden. Det roligaste med köttbergsmetaforen – som är en både vacker och till dels rättvis bild, med tanke på en del ‘offentliga’ 40-talisters korpus och de allt annat än smakfulla och estetiska föreställninger, uttrycket frammanar på den inre näthinnan – var nästan tv-bilderna från det lunchmöte, där Nuder sade sina bevingade ord: Han såg nästan lite skamset förvånad ut själv. Som om han, samma sekund han sade orden, kände av hur de kom tillbaka som en boomerang. En köttig, tung boomerang.

Men en sak kan man inte ta ifrån honom, Nuder: det krävs mod att stå inför ett fullsatt auditorium med nästan enbart 40-talister och kalla dem ett köttberg. Det, om inte annat, borde ha sagt alla att han faktiskt, för en gångs skull, försökte att vara rolig.


Läs mer om RetorikMagasinet 24.


Author profile

Förlagschef, ägare Retorikförlaget
Redaktör för RetorikMagasinet
https://orcid.org/0000-0003-2683-6642

Lämna ett svar