RetorikMagasinet 47-48

45,00 kr

Dubbelnummer 47/48

I lager

Rabatt? Är du medlem i Retorikförlagets vänner så får du 25% rabatt.
Logga in om du redan är god.

Artikelnr: 25048 Kategori:

Beskrivning

Innehåll i detta nummer:

Ledare:  » Sanningen om retorik

Maja von Stedingk & Simon Oja » iLike iPad – Magiska formler gör hårdvaror mjuka

iRetorik. Hårda fakta och tekniska data har fått stiga åt sidan när iPaden marknadsförs. Apple hade ­kunnat sälja den med hjälp av traditionella tekniska argument, men valde att göra på annat sätt. Med språkliga uttryck som tycks vara hämtade från reklam i TV-Shop säljs iPaden som en helhets­upplevelse.


Peter Ström-Søeberg » Retorikrecept utan retorik

Recension. Göran Häggs ”Retorik i tiden” är en kokbok som lämnar en fadd smak i munnen. En retorikbok utan retorik, en historisk berättelse utan historia, en uppföljare utan ursprung..


Markus Althena Davidsen » Jediriddaren – från fiktion till religion

SW2Retorisk jedi. Jediismen är en seriös och etablerad religiös rörelse baserad på George Lucas Star Wars-filmer. Jediisterna låter sig övertygas av jedimästare som Yoda och Obi-Wan Kenobi och tror på deras utsagor om Kraften.

Annons
Stilistiken
Stilistiken

Stilistiken är ett verktyg som gör det möjligt att förstå den språkliga verklighet vi lever i och den är ett medel för oss att bemästra den. Om vi känner till de stilistiska teknikerna att påverka kan vi å ena sidan avslöja manipulationer som vi ­utsätts Läs mer...

Alfabetisk översikt av troper och figurer
Alfabetisk översikt av troper och figurer

Kapitel från boken: Peter Cassirer: Stilistiken. Kapitel 7: ALFABETISK ÖVERSIKT AV TROPER OCH FIGURER Här följer en alfabetisk översikt av troper och figurer. Först anges termen och den svenska innebörden jämte en förklaring. Därefter presenteras exempel och sist anges dels vilken retorisk ändrings­kategori figuren tillhör, dels vilken av de tre huvuduppgifterna stilfiguren antas fylla. Retoriken Läs mer...

previous arrow
next arrow

Charlotte Simonsson » Visklekande chefers kommunikativa självsvält

ledarskap2Retoriskt ledarskap. Många chefer har idag fått lära sig vikten av att vara kommunikativa och somliga kommunicerar närmast febrilt. Det mailas och bloggas till långt in på nätterna och arbetsdagarna ägnas till största delen åt möten. Aldrig har så mycket information till så många betytt så lite.


Cecilia Olsson Jers » Ihålig kompetensutveckling

Recension. En kompetensutvecklingsbok för lärare bör innehålla en mer ­fördjupad bild av professionen än denna bok. Men omslaget får beröm.


Martina Finnskog » Stoisk trösteretorik

Retorisk tröst. Hur tröstar man en förälder som förlorat sitt barn? De romerska stoikerna följde ett recept på en tämligen hårdkokt terapi. Målet var att avlägsna sorgen och medlet var stoisk filosofi.


Cecilie Valentin » Norge viker sig inte

Talarstolen 1. Norska statsministern Jens Stoltenberg talade till en nation i sorg. Med ett nationellt minnestal visade han sig som den starka ledaren som uppmanade folket att inte vika sig för ondskan. För ondska ska bekämpas med frihet.


Talarstolen » Krigets nedbrytande kraft

Talarstolen 2. Soldaterna föll i högar när athenerna kämpade mot spartanerna på 400-talet f.Kr. Politiken Perikles höll då ett gravtal för Athens stupade soldater, ett tal som har inspirerat krigförande nationer genom historien. Men främst var talet en förvarning om Athens fall.Om detta nummer:

  • Antal sidor: 44
  • ISSN: 1403-9052

Ytterligare information

Vikt 0,175 kg