På takryggen

Ledare i RetorikMagasinet 23.

På takryggen

Många har på sina tak eller skorstenar en rolig eller vacker liten vindflöjel. Som vinden blåser rättar den in sig och ställer sig i rätt position. Vindflöjeln är en stark bild. När det inte handlar om mojängen på taket är det en utpräglat negativ bild. Oftast används den om politiker, men som metafor dyker den också upp i diskussioner om ledar- och föräldraskap. Och budskapet är att här ska man se upp: myndighet, ledarskap handlar om att visa fasthet, konsekvens och motståndskraft mot vindens kast.

Ett huvudtema i den pågående valkampen i USA är sålunda John Kerrys påstådda vindflöjelbeteende, där republikanerna söker i dammiga arkiv efter uttalanden och beslut som inte går ihop med dagens Kerry.

Men det är dock ingalunda ett amerikanskt fenomen: inför valet 2002 fick Lars Leijonborg på huden för sin abrupta nyprofilering av Folkpartiet. Och med två år kvar innan nästa val, är det Fredrik Reinfeldt som enligt kritiker beter sig som en tromb i moderaternas ideologiska trädgård.

Detta samtidigt som allt fler ’inser’ att de röstade ’fel’ i 1980 års kärnkraftfolkomröstning. Eller – som de som har ändrat ståndpunkt kanske skulle föredra att benämna det – ’har blivit klokare’.

Annons

Det har väckt en del förundran att Reinfeldt – förutom sina politiska omsvängningar – har deklarerat att han är lycklig för att inte längre tro och tycka allt han trodde och tyckte som 20-årig. Att han påstår att det ofta är han själv som blir över­tygad av publiken vid torgmöten – och att det är bra – i stället för att det är han som övertygar alla andra om sina ståndpunkter.

Är det en ny politikerroll som håller på att växa fram? Är det cynisk politisk spin, som handlar om att helt fokusera på nya målgrupper (medan man hoppas att de trogna verkligen är trogna (eller så pass förvirrade att de ändå röstar som vanligt)?

Finns det en motsättning mellan att bli klokare och att vara ledare? Eller är det helt enkelt så att vi tillåter en ambivalens på det personliga planet, som vi inte tillåter våra ledare? Och varför ger det opinionsstöd i Sverige, men inte i USA?


Läs mer om RetorikMagasinet 23.


 

Author profile

Förlagschef, ägare Retorikförlaget
Redaktör för RetorikMagasinet
https://orcid.org/0000-0003-2683-6642

Lämna ett svar