RetorikMagasinet 45

36,00 kr

Ordinarie nummer 45 – 2010

Rabatt? Är du medlem i Retorikförlagets vänner så får du 25% rabatt.
Logga in om du redan är god.

Artikelnr: 25045 Kategori:

Beskrivning

Innehåll i detta nummer:

Ledare: Politikens samlande bild

Christine Isager » Riddare av den radikala lösmyntheten

assange1Avslöjande retorik. Bakom bilden av en ovanligt duktig programmerare och hackare är Julian Assange nyckelfiguren i skötseln av websajten WikiLeaks, där whistleblowers i regeringar och organisationer över hela världen läcker hemligstämplat material till offentligheten. Och på skärmen, i världspressen uppträder Assange som en lågmäld aktivist som har intagit podiet förundrad över att de många läckorna inte talar för sig själva. RetorikMagasinet ser närmare på en modern journalistisk aktivitet.


Axel Bruér » Humor i politiken, tack

Retoriskt skratt. Henrik Schyffert ståuppade för socialdemokraternas räkning, strax innan Mona Sahlins inledningsanförande under Almedalsveckan 2008. Varför tar man in en komiker vid ett politiskt evenemang? Svaret är enkelt: det får oss att gilla politiken. Det hade behövts inte minst i årets valkampanj.


Mette Hein Bang » Aristoteles – den moderna reklamens filosof

Reklamretorik. Vi stöter på den var dag. I kiosken, vid busshållplatsen och hos frisören. Den tryckta reklamen förföljer oss överallt i vår vardag och övertygar oss indirekt om att köpa diverse produkter. Men reklamens förmåga att överbevisa sina mottagare beror inte, som man först kan tro, bara på ett förförande visuellt uttryck, smarta slogans och fängslande, melodiskt ordval. Den moderna, tryckta reklamen är nämligen fullproppad med klassiska retoriska verkningsmedel och vem är bättre till att avkoda dessa än Aristoteles?

Annons

Nils Heie » Den argumenterande bilden

Retorisk skärpa. De flesta visuella produkter innehåller både bilder och texter. De två uttrycksformerna är ofta ihopsatta på mer eller mindre självklart vis, men det finns fog för att betrakta ihopsättningen som ett argument. Resultatet kan bli kombinationer av bilder och texter, som läsas lika enkelt som meningar efter varandra. Här är ett förslag på hur vi kan använda dem.


Jens E. Kjeldsen » Manipulerande glidningar

Retorikens språksyn. Finns det ett naturligt språk – som man sedan kan bearbeta till ett mer retoriskt eller konstfullt språk? Jens E. Kjeldsen svarar kritiker och förklarar antikens teori.


Anders Eriksson » Kan man lita på en retorikstudent?

Retorik på Wikipedia. Vart vänder du dig om du snabbt vill få reda på någonting? För de flesta av oss är svaret Internet och kanske speciellt Wikipedia. Tack vare att Wikipedia ofta rankas bland de första träffarna vid en sökning med Google så har Wikipedia kommit att få en allt starkare ställning som kunskapskälla. Men kan man lita på det som står på Wikipedia? Och vad står det egentligen om retorik på Wikipedia? En hel del är skrivet av retorikstudenter vid Örebro universitet.


Peter Ström-Søeberg » I kyrkan kan ingen höra dig skrika

Retorisk provokation. När biskop Eva Brunne uppmanade till samling för människors värdighet och lika värde vid Riksdagens öppning blev det hela havet stormar. När vågorna lade sig igen var de politiska fronterna och synen på kyrkans politiska verksamhet oändrade.


Talarstolen » Känn glädje i uppdraget

Eva Brunnes tal vid Riksdagens öppnande, 5 oktober 2010.



Om detta nummer:

  • Antal sidor: 32
  • ISSN: 1497-5045

Ytterligare information

Vikt 0,175 kg