RetorikMagasinet 31

50,00 kr

Ordinarie nummer 31 – 2006

I lager

Rabatt? Är du medlem i Retorikförlagets vänner så får du 25% rabatt.
Logga in om du redan är god.

Artikelnr: 25031 Kategori:

Beskrivning

Innehåll i detta nummer:

Ledare: Träskretorik


Eva Kroon-Bisenius » Retorik i skolan

Retorik och lärande. I Amerika har man haft ”speech” på schemat i många år och många av oss har nog upplevelser av att svenska ungdomar uppfattats som blyga, försagda och tillbakadragna i jämförelse med de amerikanska, frimodiga ungdomarna, som kanske ställt sig upp och talat i sin bänk en gång varje dag sedan första klass i småskolan. Eva Kroon-Bisenius redovisar här resultatet av en undersökning om gymnasieungdomars retorikundervisning.


Paul van Vliet » Tre hotbilder du ska skrota!

Kontanta tips. Nervös inför presentationen eller föreläsningen? Du är inte den enda – men din ångest kan bygga på rena fantasier. Här avlivar Paul van Vliet ett par av de vanligaste myterna.


Anders Due & Niels M.L. Pedersen » Kan man lita på vem som helst?

Encyklopedisk retorik. Internetencyklopedin Wikipedia har ingen redaktion och blir hela tiden skriven och omskriven av sina egna användare. Kan man lita på den? Mycket tyder på det – och konceptet kan användas till mycket mer än encyklopedier.

Annons

Linda Eriksson och Niklas Bivald » Vem har rätt att häda?

HillersbergRetorisk identitetsskapare. Karikatyrer väcker känslor. Känslor som både förenar och polariserar – och därmed faller in under retorikens epideiktiska genre; den hyllande eller klandrande kommunikationen. Linda Eriksson och Niklas Bivald har undersökt två karikatyrdebatter – och om vissa känslor är mer tillåtna än andra.


Cecilia Jers Olsson » Trovärdighet på språng

Retorikens ethos. Retorikens klassiska ethosbegrepp har moderna påbyggnader, som kan öppna för större förståelse av vardagens situationer. Cecilia Jers Olsson hamnade i en obekväm situation, men tog bruk av dammiga teorier för att genomskåda sin egen besvikelse över en intervju.


Bo Renberg » Bara retorik

Politisk retorik. ”Herregud, det är ju bara retorik!” För ord har ju ingen samband med handlingar, ord är gratis, ord betyder ingenting? Bo Renberg belyser ett talesätt med fyra händelser i veckan efter valet.


Anna Serner » Den digitala valrörelsen

Digital retorik. Allt förändras men valrörelser består. Val efter val står politiker och volontärer vid partiernas valstugor. Vad gör de egentligen där? Reklamförbundets förre ordförande Anna Serner har en bättre idé.


Talarstolen: Patrick Sjöberg

oopsKorkat, dumt och ack, så mänskligt. Errare humanum est – det är mänskligt att fela. Men begår man ett fel, måste man ta på sig ansvaret, man måste erkänna. Så låter en grundregel i all kriskommunikation. Men ändå är det svårt. Vi ser på Folkpartiets dataintrång i ljuset av en annan skandal: knarkskandalen efter friidrotts-EM i Göteborg.Om detta nummer:

  • Antal sidor: 32
  • ISSN: 1497-5045

Ytterligare information

Vikt 0,175 kg