RetorikMagasinet 16

50,00 kr

Ordinarie nummer 16 – 2002

I lager

Rabatt? Är du medlem i Retorikförlagets vänner så får du 25% rabatt.
Logga in om du redan är god.

Artikelnr: 25016 Kategori:

Beskrivning

Innehåll i detta nummer:

Ledare: Konsten att dölja konsten


Andrew Neather » Yrke: Blairs budskapare

Retorik i 10 Downing Street. Han är en av de dolda makthavarna – för visst måste en talskrivare ha makt. Och visst är det inte många som känner igen hans namn – även om vi alla har hört hans ord. Vid en konferens för talskrivare berättade Tony Blairs speech-co-ordinator Andrew Neather om ett anonymt retoriskt jobb.


Nanna Mielche » Fruktan och fröjd

Retorisk ögonvittne. Varför undviker vi inte bara det som är fasansfullt? Skildringarna från den 11:e september väcker rädsla och fruktan hos de flesta så varför läser vi vidare? Edmund Burke, filosof och retoriker från 1700-talet, förklarar fascinationen.


Anna-Malin Karlsson » Skrift på hemsidan

Retoriska hemsidor. Vi lever i vad som ibland kallas informationssamhället, ibland IT-samhället. Vi översvämmas av texter och budskap samtidigt som vi i allt högre grad själva meddelar oss med hjälp av teknologier som möjliggör masspridning. Men vad gör teknologin med skriftkulturen?

Annons

Henrietta Eriksson » Dokumentärkakan

Retoriskt recept. Ta lite information (gärna vinklad), en nypa debatt, en näve sensationslystenhet, krydda med retoriska grepp och hetsjakt. Om ingredienserna i, och tillagningen av, ett dokumentärprogram.


Peter Cassirer » Språket och verkligheten

Retorisk replik. I en intervju i förra numret om valkampen, nämnde Anders Sigrell begreppet “platthet” – när man (typiskt politiker) säger någonting självklart och oemotsägbart. Men är det självklara verkligen så självklart?


Barbro Wallgren Hemlin » Men du vet väl att jag är liten? Vinnare av RMpriset 2002

liten1Retoriska barn. I artikeln ”Overall på!” (RM 12/2001) diskuterade Barbro Wallgren Hemlin viktning av argument med utgångspunkt i hur man som vuxen framgångsrikast argumenterar med små barn. I den här artikeln tar hon istället sin utgångspunkt i hur barn själva argumenterar för att få sin vilja igenom.


Talarstolen: Jimmy Carter

Universitetet i Havanna, 14 maj 2002.


Om detta nummer:

  • Antal sidor: 32
  • ISSN: 1497-5045

Ytterligare information

Vikt 0,175 kg