RetorikMagasinet 16

50,00 kr

Ordinarie nummer 16 – 2002

I lager

Rabatt? Är du medlem i Retorikförlagets vänner så får du 25% rabatt.
Logga in om du redan är god.

Artikelnr: 25016 Kategori:

Beskrivning

Innehåll i detta nummer:

Ledare: Konsten att dölja konsten


Andrew Neather » Yrke: Blairs budskapare

Retorik i 10 Downing Street. Han är en av de dolda makthavarna – för visst måste en talskrivare ha makt. Och visst är det inte många som känner igen hans namn – även om vi alla har hört hans ord. Vid en konferens för talskrivare berättade Tony Blairs speech-co-ordinator Andrew Neather om ett anonymt retoriskt jobb.


Nanna Mielche » Fruktan och fröjd

Retorisk ögonvittne. Varför undviker vi inte bara det som är fasansfullt? Skildringarna från den 11:e september väcker rädsla och fruktan hos de flesta så varför läser vi vidare? Edmund Burke, filosof och retoriker från 1700-talet, förklarar fascinationen.


Anna-Malin Karlsson » Skrift på hemsidan

Retoriska hemsidor. Vi lever i vad som ibland kallas informationssamhället, ibland IT-samhället. Vi översvämmas av texter och budskap samtidigt som vi i allt högre grad själva meddelar oss med hjälp av teknologier som möjliggör masspridning. Men vad gör teknologin med skriftkulturen?

Annons
Kritisk retorikanalys
Kritisk retorikanalys

Behöver du verktyg för att genomskåda och förstå de olika slags budskap som omger och vill påverka oss alla? Både verbala, ickeverbala och visuella? Då är detta boken för dig.

Den främsta målgruppen är retorikstudenter på olika nivåer som står inför uppgiften att analysera retoriska objekt, från enskilda analyser till större uppsatser. Men även studenter från andra discipliner som intresserar sig för text- och bildanalys kan ha nytta av retorikens metodiska angreppssätt. Läs mer...

Kritisk retorikanalys, kapitel 1
Kritisk retorikanalys, kapitel 1

Brigitte Mral, Marie Gelang & Emelie Bröms: Kritisk retorikanalys. Text. Bild. Actio. Kapitel 1: Retorik som vetenskap Läs mer...

previous arrow
next arrow

Henrietta Eriksson » Dokumentärkakan

Retoriskt recept. Ta lite information (gärna vinklad), en nypa debatt, en näve sensationslystenhet, krydda med retoriska grepp och hetsjakt. Om ingredienserna i, och tillagningen av, ett dokumentärprogram.


Peter Cassirer » Språket och verkligheten

Retorisk replik. I en intervju i förra numret om valkampen, nämnde Anders Sigrell begreppet “platthet” – när man (typiskt politiker) säger någonting självklart och oemotsägbart. Men är det självklara verkligen så självklart?


Barbro Wallgren Hemlin » Men du vet väl att jag är liten? Vinnare av RMpriset 2002

liten1Retoriska barn. I artikeln ”Overall på!” (RM 12/2001) diskuterade Barbro Wallgren Hemlin viktning av argument med utgångspunkt i hur man som vuxen framgångsrikast argumenterar med små barn. I den här artikeln tar hon istället sin utgångspunkt i hur barn själva argumenterar för att få sin vilja igenom.


Talarstolen: Jimmy Carter

Universitetet i Havanna, 14 maj 2002.


Om detta nummer:

  • Antal sidor: 32
  • ISSN: 1497-5045

Ytterligare information

Vikt 0,175 kg