RetorikMagasinet 35/36

50,00 kr

Ordinarie nummer 35/36 – 2007

I lager

Rabatt? Är du medlem i Retorikförlagets vänner så får du 25% rabatt.
Logga in om du redan är god.

Artikelnr: 25035 Kategori:

Beskrivning

Innehåll i detta nummer:

Ledare: Om hot och relevans


Katti Sandberg » Reinfeldts mardröm

reinfeldtSvängdörrsretorik. Fredrik Reinfeldt har helt ofrivilligt blivit favoritobjekt för kriskommunikationsforskare. Kriser har avlöst varandra och utmanat statsministerns förmåga till krishantering.


Nanna Sverrild » Amerikanska soldathistorier

Det goda livets retorik. En god historia rikligt marinerad i pathos är receptet när den amerikanska militären ska värva soldater. Ett myller av kampanjsidor på Internet vänder sig till amerikanska ungdomar och deras föräldrar med fängslande och målinriktade soldathistorier. Men vad handlar de om, vilka värden speglar de och hur behandlar de döden?


Lennart Hellspong » Den manipulativa retoriken

Dubbelrecension. Lennart Hellspong har läst två böcker om konsten att få rätt – retorikens mål?

Annons

Paul van der Vliet » Sätt fart på frågestunden

Kontanta tips. Ett briljant föredrag eller en medryckande föreläsning kan förstöras av en ogenomtänkt frågestund. I stället för frågor möts talaren av total tystnad – och åhörarna går hem med minnet av den pinsamma tystnaden. Hur får man frågor under frågestunden?


Orla Vigsö » För de redan frälsta

Valaffischens retorik. Vad är syftet med valaffischerna? Att förmedla politiska budskap eller är de bara intern kommunikation mellan redan troende? Orla Vigsö ser här på tendenser och argument i valaffischernas retorik.


Nadja Fransson » ReKo – Retorikkonsulternas förening

Retoriskt nätverk #1. Från porrdagen till retorikdagen – Retorikkonsulternas förening arbetar för att göra en ny yrkesgrupp känd. Föreningens ordförande, Nadja Fransson, berättar här om syfte, mål och mening med nätverket.


Ehab Galal » Från Guds storhet till islams

Religiös retorik. Religionen har inte alltid haft en framträdande plats på de arabiska tv-skärmarna men de senaste åren har antalet religiösa satellitkanaler mångdubblats. Ehab Galal beskriver här hur den religiösa retoriken går från att ha varit dogmatiskt historieberättande till att ha blivit en försvars- och offerretorik, en förändring som skett i takt med utvecklingen av den internationella konflikten mellan de arabiska länderna och västvärlden.


Barbro Wallgren Hemlin » Vår tids Noa – om Al Gore och den obekväma sanningen

goreposterTråkmånsretorik. Kan en power point-presentation förändra världen? Innan Al Gore gjorde sin “An inconvenient truth” hade nog de flesta besvarat denna fråga med ett bestämt nej. Men den nykarismatiske tråkmånsen Al Bore har norska Nobelkommitténs ord på att just han har fått oss att plötsligt se det som är allra viktigast att se – att vi håller på att förstöra vår egen jord.


Ida Hanson » Retorik på skolschemat

Retoriskt nätverk #2. Varför ska retorik på schemat? Ett retoriskt nätverk vill lyfta fram frågan om retorikens naturliga plats i skolundervisningen – inte först på universitet och högskolor.


Om detta nummer:

  • Antal sidor: 44
  • ISSN: 1497-5045

Ytterligare information

Vikt 0,175 kg