RetorikMagasinet 51/52

60,00 kr

Dubbelnummer 51/52

I lager

Rabatt? Är du medlem i Retorikförlagets vänner så får du 25% rabatt.
Logga in om du redan är god.

Artikelnr: 25051 Kategori:

Beskrivning

Innehåll i detta nummer:

Ledare:  » Våldets retorik

Erik Bengtson » De blåögda frivilligtanternas skuggvärld

myter1Idén om den goda svenska frivilligtanten är bara en myt, antydde migrationsminister Tobias Billström när han ifrågasatte bilden av vem som gömmer flyktingar. Det rör sig snarast om landsmän som inte är blåögda, hävdade han och sökte etablera en annan sorts myt – om hur invandrare är.


Orla Vigsö » Apokalyptisk retorik

Recension. Simon Malkenes bok ”Apokalypse Oslo”, 2011.


Hanna K.E. Johansson » Politiska spenatfrågor 

spenat1Varför tvingade de egentligen oss som barn att äta stuvad spenat? Och var det verkligen oss som det var fel på när vi fick kväljningar? Kanske kan spenaten snarast betraktas som dålig mottagaranpassning till ett barn på samma sätt som vissa ­politiska frågor aldrig kan bli tillräckligt intressanta.

Annons

Lena Lid Falkman » Karaktär som klippdocka

Utseende, moral, egenskaper, namn, ålder och yrke. Allt detta och mer kan ingå i ethos, den retoriska karaktären. Ethos är det som står för trovärdigheten i argumentationen och ethos kan också vara argument i sig. Här ska vi möta en person från verkligheten, som också är en klippdocka med många attribut och tolkningar: Barack Obama.


Emelie Bröms » Vem vinner debatten när kropparna talar?

När det gäller politiska debatter står ofta de verbala argumenten i fokus. Men debattörerna argumenterar även ickeverbalt, med sitt kroppsspråk, gester, röst­läge. Är den mest dominanta också den som är mest övertygande?


Mads Tanghøje  » Reductio ad Hitlerum

Hitler1”Det du säger påminner om vad Hitler sa…” RetorikMagasinet granskar Hitler-argumentet, som vi för att göra uppslaget mer seriöst har döpt ”reductio ad Hitlerum”.


Kristine Marie Berg & Tanja Juul Christiansen  » När offret vägrar vara offer

Natascha1Media porträtterar gärna kidnappade barn som kuvade och knäckta. Men det händer att offren själva inte känner igen berättelsen. Och då påbörjas en kamp mot media för att återvinna den retoriska handlingskraften.


Mathias Møllebæk » Clintans retoriska spöken

clintanTalarstolen. Clint Eastwood gjorde en bisarr debut som andemanare i sitt tal vid det republikanska konventet i november 2012. Talets kärna var en arg dialog med en tom stol som Eastwood hävdade bar en osynlig Obama. Men andar och vålnader är inget nytt fenomen i amerikansk politik. Förtidens slavar och infödda hemsöker den amerikanska självförståelsen och används retoriskt i våldsamma protester mot Obama..


Om detta nummer:

  • Antal sidor: 40
  • ISSN: 1497-5045

 

Ytterligare information

Vikt 0,13 kg