RetorikMagasinet 17

50,00 kr

Ordinarie nummer 17 – 2003

I lager

Rabatt? Är du medlem i Retorikförlagets vänner så får du 25% rabatt.
Logga in om du redan är god.

Artikelnr: 25017 Kategori:

Beskrivning

Innehåll i detta nummer:

Ledare: Maffia-retorik


Bo Renberg » Bäste Quintilianus!

Retorisk pedagogik. Vad kan en nästan 2 000 år gammal bok säga oss i dag? Inte så lite – Bo Renberg läste den nyöversatta Quintilianus och kände sig manad att svara den gode romaren och sålunda låta en dialog om retoriken gå både fram och tillbaka över årens spann.


Ulf Bergström » I ministerns skugga

Retoriska skuggor. Vem håller i pennan bakom ett politisk tal i det svenska regeringskansliet? Ulf Bergström har pratat med Magnus Hedberg, talskrivare för Gunnar Lund, om talskrivandets fällor och frågetecken.


Tom Malmquist » Retoriska positioner

Retorik & reklam. I dagens mediaflöde blir tydlighet och genomslagskraft allt viktigare. Räcker det då med vissa retoriska handböckers råd om språklig elegans och välvårdat utseende? Nej, säger en reklamteori, man måste också skaffa sig en position.


Kent Hägglund » Dramatikens mästare

Dramatisk retorik. Det är ingen nyhet att William Shakespeares (1564-1616) pjäser innehåller mycket god retorik. Men det är väl värt besväret att titta närmare på i vilka former talekonsten förekommer i hans pjäser, varför den finns där och vilken nytta vi kan ha av att studera den idag.

Annons

Karin Mårdsjö Blume & Pär Carlshamre » Retoriken i tekniken

Information & desinformation. Nätet har gjort det möjligt för Usama Bin Laden att leva vidare utan kropp. Men Philip Halldén visar också hur svårt det kan vara att hitta – och lita på – information på nätet, när underrättelsetjänster, terrorister och glada amatörer trängs om det retoriska utrymmet.


Philip Halldén » Nätets lek med identiteter

Retorik & teknik. Vad får dig att fastna för en viss produkt i reklamen? Vad får dig att vilja äga en viss produkt? Vad får dig att vilja – och kunna – använda en viss produkt? Vad får dig att vilja köpa produkter av ett visst märke igen – eller att inte vilja det? Vilken roll har retoriken i det hela?


Talarstolen: Mario Cuomo

Shining city on a hill. Demokraternas konvent, 16 juli 1984.


Om detta nummer:

  • Antal sidor: 32
  • ISSN: 1497-5045

Ytterligare information

Vikt 0,175 kg